• Het gemaal Lely werd in het voorjaar geheel geschilderd. Het gemaal ligt iets buiten Medemblik.

    Cees de Gooijer

Expositie over de eeuwige strijd tegen het water

HEERHUGOWAARD Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed: molens, gemalen, dijken en sluizen.

Al die monumenten zijn onderdeel van het Noord-Hollandse DNA en maken het waterverhaal zichtbaar en tastbaar. Een tentoonstelling over de strijd tegen het water is tot 15 juli te zien in het pand aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

FAVORIET Acht objecten staan tijdens de expositie centraal met foto's, maquettes en voorwerpen. Van de windmotor Hercules tot gemaal Lely. De organisatie wil van het publiek weten welke molen, sluis of ander watererfgoedobject in het Noord-Hollandse landschap favoriet is.

Het watererfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water. Voor 2019 bereidt het HHNK een top 10 met iconisch watererfgoed voor. Hoe houden we ons watererfgoed levend, ook als de objecten niet meer operationeel zijn? Dat is een uitdaging voor de organisatie.

AMERIKAAN IN DE ZAAN Op de expositie zijn foto's te zien van de Hercules, een windmotor uit 1922 van Amerikaanse makelij in de Zaan. De Hercules bemaalde de Kalverpolder ten oosten van Zaandijk. Ooit stonden er tientallen windmotoren in Noord-Holland. Alleen de Hercules bleef over.

CREATIEF Gemaal Kadoelen uit 1875 verloor zijn functie na de bouw van het nieuwe vijzelgemaal ernaast. Nu biedt het gebouw onderdak aan creatieve ondernemers en treden er musici op. Ook gemaal Lely nabij Medemblik ontbreekt niet op deze tentoonstelling. Gemaal Lely is het symbool van de verovering van de Wieringermeer op de Zuiderzee. Historische foto's tonen onder andere de bouw van dit gemaal in 1928-1930.

'Watererfgoed Uitgelicht' past in de serie tentoonstellingen in de hal van het hoogheemraadschap. Er komen waterthema's aan bod met aandacht voor verleden, heden en toekomst.