• De Gouden Kaak-winnaars van de Boswaid voor het zee-panorama.

    Basisschool De Boswaid

Feestelijke onthulling en doop van zee-panorama in Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE Een veertien meter lang kunstwerk staat er. Bij de hoofdstrandafgang in Egmond aan Zee. Een heus zee-panorama van aangespoeld en gejut afval. Van slippers en petflessen, tot schepjes, doppen en netten.

Dit kunstwerk is gemaakt door twaalf basisscholen uit de BUCH-gemeenten. "Vanaf eind september kwamen basisscholen in het voormalige postkantoor op bezoek voor ons educatieve maar vooral creatieve programma over de gevolgen van plastic afval. Elke groep heeft een deel van het kunstwerk gemaakt en al die delen vormen samen dit grote zee-panorama. En dat hebben we vandaag feestelijk onthuld of eigenlijk gedoopt'', vertelt een trotse Marianne Houthuijse die met partner Berry Holtslag initiatiefnemer is van het project 'Terug naar de kust' en Gejut. Het kunstwerk is drie weken te zien bij De Werf en tijdens de Fjoertoer op 24 november wordt het extra mooi verlicht.

GOUDEN KAAK De feestelijke onthulling van het zee-panorama, met daarop een enorme bultrug, haaien, roggen, tonijnen en zeeanemonen gebeurde door Liam Walsh en wethouder Jan Houtenbos, onder toeziend oog van leerlingen van deelnemende basisscholen en toegestroomd publiek. Bert Walthaus, bekend van tv-programma Man bijt hond, praatte het geheel aan elkaar. Hij reikte prijzen uit aan de makers van de mooiste, individuele kunstinzendingen van gejut materiaal. Zo vielen Nina Zentveld, Ole Blok, Jona Dekker en Liam Walsh in de prijzen. Zij kregen allemaal een prijs met een haaienkaak.

De Gouden kaak, de prijs voor de beste klassikale inzending, ging naar de leerlingen van groep 6 van De Boswaid uit Egmond aan den Hoef.  "Iedereen heeft zo z'n best gedaan. Deze groep heeft een heel mooi kunstwerk met een zeehond gemaakt en was zo enthousiast. Zij gingen ondanks een stevige storm toch het strand op om te jutten. Dat heeft bij onze jury uiteindelijk de doorslag gegeven.''

Alle kinderen zongen uit volle borst mee met de Egmondse zangeres Evelyn Kallansee, die het lied 'Ik wil terug naar de kust' live ten gehore bracht. "Toen kwam er ineens een brandweerauto met sirenes aanscheuren'', vertelt een leerling. Gelukkig bleek hun komst 'gewoon' bij de feestelijke onthulling te horen. Winnaar Liam mocht met wethouder Houtenbos de brandkraan opendraaien en zo tot grote hilariteit van de leerlingen het enorme kunststuk en zee-panorama 'dopen'. Dat daarbij ook een flink deel van de aanwezige leerlingen een nat pak opliep, maakte de feestvreugde alleen maar groter. "Douchen'', schreeuwde een jongen enthousiast. 

Nieuwsgierig naar alle jutterskunst van de 12 deelnemende scholen? Bezoek het zee-panorama aan De Werf en kom naar educatief en creatief centrum Terug naar de kust in het voormalig postkantoor, aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Het centrum is de komende maand in de weekenden geopend van 12.00 uur tot 15.00 uur. Zelf jutten en hier creatief aan de slag gaan, is ook mogelijk. De expositie is te zien tot 26 november. Daarna gaat 'Terug naar de kust' verder met een nieuw project met de scholen uit de gemeente Castricum. Andere scholen uit omliggende gemeenten sluiten daarna aan.