• Merijn Tinga is de 'Plastic Soup Surfer'.

    Eelke Dekker

Film over Rijn-reis Plastic Soup Surfer

BERGEN/HEILOO Merijn Tinga, de 'Plastic Soup Surfer' genoemd, is vrijdag 25 mei in Heiloo. In theater De Beun is vanaf 20.00 uur de film te zien over zijn 1200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van zwerfafval. Een indrukwekkend verslag waarmee hij aandacht vraagt voor het probleem van plastic vervuiling. De toegang is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

De documentaire From Source to Sea wordt deze zomer door National Geographic uitgezonden. Inwoners van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hoeven daarop niet te wachten. Zij kunnen 25 mei al terecht in Heiloo. Merijn Tinga is persoonlijk aanwezig bij de vertoning. Na afloop staat hij bezoekers graag te woord.

BOODSCHAP Merijn Tinga, is bioloog, kunstenaar en activist. Het type vrije surfjongen – halflang haar, zongebruind, relaxte uitstraling en brede glimlach – maar dan met een bloedserieuze boodschap en vol vuur om die uit te dragen. Zijn alias maakt duidelijk waar de missie over gaat: de plastic vervuiling van onze zeeën.
Merijn was eerder te gast bij RTL4 Late Night van Humberto Tan.

MICRODEELTJES De vijftig minuten durende film van regisseur Eelke Dekker volgt Merijn Tinga tijdens zijn peddeltocht van de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen naar de Noordzee bij Rotterdam.
De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Merijn Tinga moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water dat Merijn dronk nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt heftig vervuild en vol Plastic microdeeltjes. Te zien zijn ook een bezoek aan een recyclingbedrijf in Spijk, ontvangsten in verschillende steden en de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard).

BOARD VAN AFVAL In 2013 hoorde Merijn over de 'plastic soep' in onze oceanen. Hij combineerde zijn drang naar avontuur, zijn kunstvaardigheden en zijn surfervaring en hij maakte zijn eerste 'Plastic Soup Board' van plastic afval dat hij vond op zijn plaatselijke strand. Na zijn eerste expeditie hield hij zich alleen nog bezig met het zwerfvuilprobleem. In 2015 en 2016 voerde hij twee andere projecten uit rond de preventie van plastic afval in het water. National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #stopmetplastic. Merijn is een van de ambassadeurs.

AANMELDEN De toegang tot de film From Source to Sea is gratis dankzij een financiële bijdrage van gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
Wie deze unieke kans niet wil missen, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@bureaucirculus.nl. Graag met vermelding van naam en aantal personen. Aanmelders ontvangen een bevestiging van inschrijving.
Theater De Beun is gevestigd aan de Willibrordusweg 2 in Heiloo. De aanvang is 20.00 uur.