• Filmhuis
  • Filmhuis

Jeugdfilm en documentaire in Filmhuis Schoorl

SCHOORL Bij Filmhuis Schoorl, De Blinkerd, Heereweg 150, zijn vrijdag 6 september twee films te zien: om 16.00 uur de jeugdfilm 'Ma vie de courgette'. En om 20.00 uur de documentaire 'Dit Waren Wij'.

Courgette heeft niets weg van een groente, maar is de naam van het dappere jongetje Icare. Hij wordt opgevoed door zijn alcoholische moeder die hem de bijnaam 'mijn Courgette' geeft. Wanneer zij plotseling overlijdt, wordt hij door een vriendelijke agent in een tehuis geplaatst. Aldaar, te midden van andere kinderen die ook zijn getekend door het leven, begint een groot avontuur voor hem. Aanvankelijk kost het Courgette veel moeite om te wennen aan zijn nieuwe thuis, maar langzaamaan krijgt hij vertrouwen en sluit hij vriendschappen. Eindelijk durft Courgette te gaan geloven in een jeugd vol dromen en hoop.

Om 20.00 uur wordt de documentaire 'Dit Waren Wij' vertoond. De film wordt vertoond in aanwezigheid van regisseuse Josefien Hendriks en een aantal van haar familieleden. Na afloop zal er een nagesprek plaatsvinden met de maker en haar familie.
Filmmaker Josefien Hendriks probeert het gezin waarin ze opgroeide te ontrafelen aan de hand van de filmopnames van haar vader, de dagboekteksten van haar moeder, de verklaringen van haar ouders en haar eigen herinneringen. Hendriks was de jongste van drie kinderen: de lieveling die nooit iets fout kon doen. Ze schrok toen ze de tientallen oude filmrollen digitaliseerde waarop haar vader in de jaren 80 en 90 haar voorbije gezinsleven had vastgelegd. In haar herinnering was het haar broer die lastig was, maar ze werd pijnlijk verrast door de cynische opmerkingen die haar vader tegen haar broer maakte vanachter zijn camera. Hoe houden familieleden elkaar gevangen in rolpatronen? En kun je daar jaren later nog iets aan doen?

Kaarten à 10 euro (7,50 euro onder 18 jaar) zijn te bestellen op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (een uur voor de voorstelling). De films zijn zonder pauze, een toegangskaart geeft recht op een consumptie na afloop.