• Tijdens de opening is de film A Late Quartet te zien.

    Entertainment One

Filmhuis Schoorl opent deuren in De Blinkerd

SCHOORL Filmhuis Schoorl opent op vrijdag 11 januari haar deuren. Na deze première voor genodigden, kunnen filmliefhebbers vanaf 18 januari wekelijk terecht in De Blinkerd.

Filmhuis Schoorl valt als werkgroep onder de stichting van De Blinkerd. Zo'n dertig vrijwilligers willen kwalitatief goede speelfilms en documentaires vertonen.

MEERDERE DAGEN Het idee voor een filmhuis in Schoorl ontstond begin 2018. Een groep heeft hierna dit plan verder technisch en organisatorisch uitgewerkt. "We willen uiteindelijk op meerdere dagen van de week reguliere voorstellingen aanbieden, bestaande uit een kort, plaatselijk vervaardigd, filmdocument gevolgd door de hoofdfilm."

Aanvankelijk is er één dag per week, de vrijdag, een matinee en een avondvoorstelling.

SPECIAAL Het filmaanbod moet steeds iets speciaals hebben, zo vindt de werkgroep. Die kan bestaan uit een maatschappelijk relevant thema, een bijzondere (boek-)verfilming of een educatieve achtergrond, of cinematografisch boeiend zijn.
Daarbij zoekt Filmhuis Schoorl naar de juiste mix van films en documentaires, in type, in artistieke kwaliteit of naar land van herkomst om te komen tot een veelzijdig filmaanbod voor een zo groot mogelijk filmhuispubliek.

"Wij denken ons publiek -van jong tot oud- optimaal te kunnen bereiken door de films geclusterd binnen thema's aan te bieden. De tijdsduur van een thema willen we mede laten bepalen door de voor het thema getoonde belangstelling. De verschillende thema's zullen verdeeld over de tijd aan bod komen. De start van een nieuw thema wordt bij voorkeur voorafgegaan door een inleiding over het onderwerp."


De organisatie gaat van start met ongeveer dertig vrijwilligers, waarvan een deel de filmvoorstellingen voorbereidt. De anderen begeleiden de voorstellingen. Daarnaast houdt een coördinerend team de supervisie over de organisatie.

De financiële middelen van Filmhuis Schoorl zullen voornamelijk uit de kaartverkoop en de baromzet voortkomen.

HART "Onze vrijwilligers vormen het hart van het filmtheater, want het vergt een hele organisatie om alles op rolletjes te laten verlopen. Wanneer wij op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers, plaatsen we een oproep op de site of laten we dat weten via sociale media. Onze vrijwilligers zijn een afspiegeling van onze bezoekers. Man of vrouw, jong of oud, werkend of niet (meer) werkend. We streven naar een goede sfeer bij de filmhuisvoorstellingen en de -organisatie. Ons motto is 'Vrijwillig, maar niet vrijblijvend'."

Filmvertoningen zijn op vrijdag om 15.00 uur en om 20.00 uur. Meer informatie via
www.filmhuisschoorl.nl.