• Een portret van Frans Rol gemaakt door oud-leerling Cristel Groot.

    Cristel Groot

Frans Rol, een typische BSG-docent

BERGEN Vanwege het 100-jarig bestaan van de BSG, komen maandelijks oud-leerlingen en -leraren aan het woord.

Door Dave Susan

Frans Rol is 31 jaar aan de BSG verbonden geweest en heeft de vakken tekenen, handvaardigheid, CKV en techniek gegeven. Hij heeft onlangs een herseninfarct gehad en is daardoor al een jaar niet meer op de BSG te vinden. In zijn woning vertelt hij over de (oud)-leerlingen die langs zijn gekomen om hem op te zoeken in deze moeilijke tijd. Zo ook Sebastiaan Groot, de oud-leerling die nu meedoet aan het tv-programma 'Project Rembrandt'. Sebastiaan gaf hem een schilderij dat als dank voor de leuke lessen. Andere leerlingen hielpen met de tuin.

JAMMIE JAMMIE Frans is een typische BSG-docent. Vraag willekeurig welke leerling naar meneer Rol en hij zal beginnen over de beroemde 'jammie jammie-lijst'. Frans vertelt: "De laatste uren van de dag moest iemand trakteren uit de klas. Dat deed ik zelf altijd als eerste. Sommigen bakten hele taarten, anderen namen cake met aardbeien mee. Zo werden die laatste uren echt iets om naar uit te kijken, voor iedereen."

"Mijn lokaal was gevuld met planten, tekeningen, kunst. Zo creëerde ik een huiselijke sfeer in de klas. In de tekenles moet je je veilig voelen, omdat je zo jezelf kunt zijn en dat zie je terug in hun werk. Ik zie de leerling als mens, je bent geen nummer op school. Dat is mijn filosofie. Ook als het lastig is blijven we in gesprek. Als er iets aan de hand is, dan zie je het aan het gezicht van het kind. Daardoor worden dingen anders en persoonlijker."

Frans heeft veel samengewerkt met culturele instellingen in Bergen. "Dat begon toen de school 85 jaar bestond en de tentoonstelling 'Bronnen' organiseerde samen met Rik Fernhout in museum Kranenburgh. Hier ontstond eigenlijk de samenwerking tussen de BSG en Kranenburgh. Later werden er workshops met kunstenaars in het museum georganiseerd."

"We hebben met een aantal collega's een pop-up museum voor Serious Request gemaakt waarbij leerlingen werken in het depot in Kranenburgh uitzochten rond het thema Oorlog en Vrede. Ze verzonnen bij dit thema ook educatieve projecten voor de andere leerlingen."

GESPREKKEN "Een ander project was 'Met Andere Ogen', dat ik samen met GJ Davelaar en collega Thijs Oudshoorn heb opgezet. Leerlingen voerden met zeven verschillende kunstenaars intensieve gesprekken over kunst. Daarna volgde een selectie van werken voor de expo in de oude villa. We probeerden steeds kunst de school binnen te halen. Voor 'De 'Keuze van de leerling' moesten de leerlingen een schilderij uit de kunstuitleen uitzoeken en motiveren waarom dit werk hen aansprak. De Kunstveiling, het slotstuk van de Kunst10daagse, vindt al jaren plaats op school. Rijp en groen, bekend en onbekend hangt daar door elkaar, zonder naamplaatjes, dus je moet echt kijken naar het werk. Leerlingen helpen bij de opbouw en de organisatie."

Het laatste project van Frans was een pop-up museum in de Rabobank met het werk van leerlingen. "Met al deze projecten proberen we telkens bij de leerling de passie voor kunst over te brengen."