• Initiatiefnemer Bert Blase is waarnemend burgemeester van de gemeente Heerhugowaard.

    ANP Foto

Gemeentebelangen BES steunt Code Oranje

BERGEN In vijf steden hebben lokale partijen besloten samen te werken met Code Oranje, de vorige maand opgerichte politieke beweging voor meer burgerzeggenschap. In nog eens tien andere gemeenten staan lokale partijen op het punt ditzelfde te doen. Ook Gemeentebelangen BES heeft haar steun toegezegd en gaat door onder de naam Gemeentebelangen/Code Oranje.

De partijen geven hiermee te kennen dat zij hetzelfde doel nastreven: meer burgerzeggenschap en het vernieuwen van onze democratie. Door de steun van lokale partijen versterkt Code Oranje haar basis voor de komende verkiezingen voor Provinciale Staten. Ook komt een plek in de Eerste Kamer hiermee aanmerkelijk dichterbij.

De vijf partijen die zich onder de 'paraplu' van Code Oranje hebben gevoegd, laten dit zien door 'Code Oranje' toe te voegen aan hun oorspronkelijke naam. Het gaat om de lokale partijen Gemeentebelangen BES, SLV Schiedam, Trots Haarlem, Vitaal Valkenswaard en Samen Beverwijk.

In Nederland zijn ongeveer 700 lokale politieke partijen actief. Allen met hun eigen kleur en oorsprong. Bij de gemeentelijke verkiezingen stemt ruim dertig procent van de kiezers op deze partijen. Een flink deel van deze partijen heeft 'democratische vernieuwing' hoog op hun politieke agenda staan. Een deel daarvan heeft inmiddels contact gelegd met Code Oranje. Met hen zijn afspraken gemaakt, waarbij enerzijds hun lokale autonomie gewaarborgd is, en tegelijk duidelijk wordt dat er eensgezindheid is in het streven naar meer burgerzeggenschap en het vernieuwen van de democratie.