• De roofvogelshow tijdens het Hoever Dorpsfeest trok ook dit jaar weer veel bekijks.

    Martijn Mulder

Gezelligheid in feestweek Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF Ooit werd het de Egmondse Feestweek genoemd: eerst het Hoever Dorpsfeest en een week later Visserijdag. De evenementen worden altijd zeer goed bezocht, zowel door inwoners als door toeristen. Diverse organisaties zorgen ieder jaar weer voor verrassende programma's en ook dit jaar is het niet anders. Komende zaterdag is het Visserijdag.

Door Martijn Mulder

In Egmond aan den Hoef werd vorige week afgetrapt met diverse evenementen in het kader van het Lamoraaljaar. Allereerst vond op 1 juni de opening van de fascinerende expositie 'Heeren van Egmont' van fotograaf Ab Baart plaats. De prachtige foto's in Huys Egmont trokken de eerste twee weken al meer dan duizend bezoekers. Dinsdag 5 juni vond in het Slotkwartier de plechtige herdenkingsmis ter ere van graaf Lamoraal plaats, onder leiding van abt Gerard Mathijsen. Aansluitend legden burgemeester Hetty Hafkamp en dienstdoend ambassadeur van Spanje, Fernando Fernandez Aguayo, een krans bij het standbeeld van de graaf. Hierbij werd de broodnodige medewerking verleend door mannen van de gemeentelijke buitendienst, die per boot de krans overbrachten naar het in de slotgracht staande beeld.

OLDTIMERS Het tweede weekeinde van juni was traditiegetrouw gereserveerd voor het Hoever Dorpsfeest. Op zaterdag wist een grote hoeveelheid bezoekers de oude kern van Egmond aan den Hoef te vinden, alwaar ze konden genieten van vele culturele hoogtepunten: De Hoever Huis en Hoftour, de Hoever Heerlijkheid, het Hoever Dorpsdiner, een markt met oude ambachten, veel muziek, kunst, tekenlessen en een heuse roofvogelshow. Op zondag was het weer tijd voor de jaarmarkt en konden koopjesjagers vanaf de vroege ochtend hun slag slaan. Zoals het hoort ruilden heel veel tweedehands spulletjes van eigenaar. In de middag bracht het muzikale podiumprogramma op het Hanswijk de bezoekers in beweging. Een keur van artiesten wisselden elkaar af, waardoor er voor jong en oud veel te beleven viel. Hoogtepunt waren de ruim zeventig oldtimers, opgesteld in de Slotweg.

VID Komend weekeinde is het de beurt aan Egmond aan Zee, waar op zaterdag 16 juni de Egmondse Visserijdag plaatsvindt. De avond ervoor is de traditionele kranslegging bij het Vissersmonument (19.30 uur), gevolgd door een herdenking in de Oud Katholieke Kerk. Tijdens Visserijdag zelf kun je vanaf 10.00 uur 's ochtend de zomermarkt bezoeken, met nautische ambachten, demonstraties en allerlei lekkernijen. De Pinck, het historische vissersschip, is te bezichtigen en ook de KNRM opent haar deuren voor bezoekers. In het boothuis zijn ook kaarten verkrijgbaar voor een beklimming van de vuurtoren. In de Oud Katholieke Kerk in de Voorstraat is een fototentoonstelling uit het Derper Beeldarchief van Nico Visser. Tot slot kunt je de hele dag (tot 18.00 uur) genieten van diverse optredens op het podium op het Pompplein. Om 16.15 uur vindt hier ook de benoeming plaats van de Very Important Derper (VID).