• De zonneweide van Bergen Energie aan de Bergerweg, hier nog in aanbouw.

    Bergen Energie

Green Challenge voor Bergense ondernemers

BERGEN Vernieuwende schilderkunst, baanbrekende architectuur, alternatieve leef- en scholingswijzen. In een gemeente waar altijd een voedingsbodem is geweest voor andersdenkenden is het wellicht niet opmerkelijk dat er ook nu een frisse wind waait: die van duurzaam ondernemen.

Love Not Waste, het platform dat strandschoonmaken en recyclingsprojecten organiseert in de gemeente Bergen is een nieuw project gestart, de Green Challenge. Een duurzaamheidsestafette waarin lokale ondernemers worden geïnterviewd over hun stappen op het gebied van duurzaam ondernemen.

"Ik ben onder de indruk van alle initiatieven om ons heen. Maar ook van het persoonlijk enthousiasme van de ondernemers", vertelt Gaby van Wonderen, initiatiefneemster van de Green Challenge. Ze sprak onder meer met Barbara van Leyen, eigenaresse van Tally-Ho, die inmiddels meer dan dertig duurzame kledingmerken aanbiedt. "Ook achter de schermen wordt bij deze bedrijven veel ondernomen om energie te besparen, afval te recyclen en beter te zorgen voor mens en milieu. Zo vertelde Mike Bosman directeur van hotel Blooming over de bakfiets voor broodleverancier Fermento en hun bijzondere samenwerking met Scorlewald om biologisch afval weer als compost te gebruiken in de Hoftuin."

Dat het duurzaam ondernemen ook buiten de gemeente wordt opgemerkt, bewijzen Roel Kneppers van Coöperatie Bergen-Energie en Irene Le Roy van Moon Yoga Club. Het team van Kneppers gaat hun kennis delen om ook anderen coöperatieve zonne-energieprojecten te laten starten. En Moon Yoga Club trekt deelnemers van over de hele wereld met hun yoga-lessen en opleidingen. "Ik vind het belangrijk dat deze verhalen worden gedeeld. Het zijn vernieuwende ondernemers waar de gemeente trots op kan zijn. Ik weet zeker dat deze verhalen ook anderen zullen inspireren en ze bewijzen dat dagelijks groener ondernemen niet moeilijk is en bijdraagt aan een succesvolle business."

De verhalen worden vanaf nu wekelijks gepubliceerd via www.lovenotwaste.com.