• 24 juli 1965 Demonstratie Schoorlse motorkozakken bij Molenweg. Jan Beets op de motor. Cees de Winter kijkt toe.

    Willem Jonker. Archief Cees de Winter

Hangjongeren van weleer in Schoorl: 'Laat ze rossen op een motor'

SCHOORL "Zeven minderjarigen aangehouden voor brandstichting skibaan in Bergen", kopt het Noordhollands Dagblad op 1 maart. "Je leest niet anders dan over probleemjongeren", zegt Cees de Winter een paar weken eerder als hij vertelt over de Schoorlse motorclub waarvan hij een van de eerste leden was. "Geef ze een motorfiets en laat ze rossen." Zo werden wij als jongens van de straat gehouden, legt hij uit.

Door Gerard Smit

OME CO In 1956 rijdt hij samen met een paar andere jongens op het land achter Heereweg 70 waar dan de familie Offers woont. De 48-jarige Jacobus Offers, beter bekend als Ome Co, en zijn vriend en vrachtwagenchauffeur Jaap Timmer kijken er met plezier naar. Dan valt al snel het besluit om een motorclub voor jongeren te beginnen.

De jongens, en een enkel meisje, rijden door de tuin van ome Co en dan, over de sloot, het achtergelegen land in. Iedere zondag rijden ze rondjes en doen onderlinge wedstrijden. Gestoken in zwart ribfluwelen pak, alpinopet op zijn hoofd, klompen aan zijn voeten ziet ome Co toe dat het allemaal netjes verloopt. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt daar wat van te horen. Het is goed dat de jongens van de straat zijn en een mooie hobby hebben, maar het moet geen rommeltje worden.

CLUBHUIS Na het racen komen de jongens bij elkaar in het schuurtje van Ome Co. Daar wordt soep gegeten, naar plaatjes geluisterd en het leven in en rond Schoorl besproken. In een lade onder het tafelblad ligt een elektrische tondeuse waarmee Ome Co een knipbeurt geeft aan wie wil. Voor iedereen dezelfde langharige coupe. Wie daar komt kerft zijn naam langs de tafelrand.

De races zorgen voor zoveel schade aan de motoren dat midden jaren zestig wordt besloten om van het racen over te gaan naar motorbeheersing en trucs te leren, zoals met zijn vijven achterstevoren op een motor rijden. Vanaf dat moment heet de club MotorBehendigheidsteam Schoorl (MBT). Ome Co heeft het liefst dat de jongens rond hun dertiende beginnen. Dan zijn ze sterk genoeg om hun eigen motor op te tillen en nog niet verpest door de omgang met brommers. Eerst oefenen ze op een fiets, dan op een stilstaande motor, en als alles goed gaat, komt het echte werk.

LANDELIJKE FAAM De jongens verwerven landelijke faam met hun stunts en treden overal in het land op. Zo doen ze drie keer mee aan de internationale motordagen in Zandvoort. In de zomer van 1965 vindt naast de stunt met de brandende hoepel en het rijden door een blinde muur, een eenmalige act plaats met een auto (Peugeot 203) die al rijdend steeds meer onderdelen verliest, uiteindelijk in rook opgaat en vervolgens weer snel in elkaar wordt gezet, waarna de rijders onder grote publieke belangstelling met een weer geheel gemonteerde auto het terrein afrijden.

Midden jaren tachtig is het afgelopen met de club. Er kwamen villa’s en buren die niet van herrie hielden. "Als ik het leven over kan doen, zal de motorclub weer het middelpunt zijn", schrijft een van de oud-leden in het gedenkboek ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan. Wie meer weet over deze geschiedenis kan contact opnemen met gerard@stroomq.eu