• Het monument met bloemen.

    Alef Starreveld

Herdenking Kamp Schoorl

SCHOORL Kamp Schoorl wordt op maandag 11 juni herdacht. Dat gebeurt bij het monument aan de Oorsprongweg. Dat werd op initiatief van de stichting 'Vriendenkring Mauthausen' opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd. Vanaf 14.00 uur spreken burgemeester Hafkamp, Ibeline Siersma Polak van het Comité Kamp Schoorl en prof. dr. Evelien Gans van het NIOD. Voordrachten zijn er ook van leerlingen van basisschool Het Klimduin en Teun de Jager en rabbijn S. Spiero. Na een minuut stilte is de bloemlegging. Na afloop zijn bezoekers welkom bij de tentoonstelling 'Waarom schrijf je me niet'.

De eerste gevangenen die in Kamp Schoorl verbleven, waren 425 joodse mannen die tijdens de razzia's van 22 en 23 februari 1941 werden samengedreven op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, waarbij duizenden arbeiders en anderen in
Amsterdam en omliggende steden het werk neerlegden uit protest tegen het brute optreden tegen hun joodse stad- en landgenoten. Op 11 juni 1941 was er in Amsterdam opnieuw een grote razzia. Daarbij werden 310 joodse mannen opgepakt en in Kamp Schoorl gevangen gezet. Voor zo'n 1900 mensen is Kamp Schoorl de eerste etappe geweest van een lange lijdensweg naar de nazi-kampen elders. Meer dan duizend van hen, voornamelijk joodse en politieke gevangenen, zijn nooit teruggekeerd.