• In The Hate U Give gaat Starr naar een grotendeels blanke, particuliere school.

    Twentieth Century Fox

Het programma van filmhuis Cinebergen

BERGEN Bij Cinebergen deze week The Hate U Give. De zwarte Starr bezoekt een grotendeels blanke, particuliere school. De slimme tiener past zich daar moeiteloos aan en met een blank vriendje aan haar zijde vermijdt ze alles dat haar kan verbinden met haar zwarte achtergrond. Maar op een dag ziet ze hoe een jeugdvriendje door een blanke agent nodeloos wordt doodgeschoten. Die noodlottige gebeurtenis laat Starrs zorgvuldig opgebouwde wereld ontploffen.


In 'Donbass' geeft de productieve Oekraïense filmmaker Sergei Loznitsa op satirische wijze uiting aan zijn afkeer van de absurdistische burgeroorlog in zijn land, waarbij elke menselijkheid uit het oog verloren wordt. "In de Oost-Oekraïnse regio Donbass", zegt Loznitsa, "wordt oorlog vrede genoemd, propaganda tot waarheid gebombardeerd en haat tot liefde verheven." Donbass is een pseudo-documentaire die bestaat uit dertien losjes met elkaar verbonden en op feiten gebaseerde episodes.

VAN GOGH In 'At Eternity's Gate' maakte schilder en filmer Julian Schnabel met behulp van Willem Dafoe de ultieme van Gogh film, waarbij hij zich vooral concentreert op de scheppingskracht van de schilder.


KOSTUUM Het kostuumdrama The Favourite speelt zich af in 1710, aan het Engelse hof. Engeland is in oorlog met Frankrijk en wordt geregeerd door koningin Anne, een kinderlijke, wispelturige, maar ook ziekelijke en tragische vrouw. Bij het nemen van besluiten is ze afhankelijk van haar vriendin Lady Sarah Churchill die alle seksuele en manipulatieve trucs hanteert om haar eigen agenda na te jagen. Dan verschijnt echter Sarahs nicht Abigail ten tonele. Al snel komt zij in de gratie van de koningin en ontstaat er een vileine strijd tussen haar en Sarah om de gunsten van de koningin.

MASKER 'Un Amour Impossible' is een meeslepend drama over de eenvoudige arbeidersdochter Rachel die verliefd wordt op Philippe, een intellectueel van gegoede komaf, die geleidelijk en genadeloos zijn charmante masker laat vallen.

JEUGD Het duo Ernest – een grote brombeer – en Celestine – een vrolijk weesmuisje – is terug en samen beleven zij winteravonturen in Ernest & Celestine Winterpret. Een animatiefilm voor kinderen vanaf 3 jaar.

KOUDE OORLOG In 'Cold War' valt de Poolse Wiktor op de vrijgevochten Zula, maar de politiek (Koude Oorlog) en tegenslag verscheuren hun liefdesgeluk.

PROGRAMMA Donbass draait 14 en 19 februari om 20.00 uur en 16 februari om 16.30 uur. At Eternity's Gate draait 15 februari om 14.30 uur en 17 februari om 11.00 uur. The Favourite draait 15 en 18 februari om 20.00 uur, 16 februari om 20.30 uur en 19 februari om 14.30 uur. Un Amour Impossible draait 17 februari om 15.30 uur (inclusief nagesprek). The Hate U Give draait 17 en 20 februari om 20.00 uur. Ernest & Celestine winterpret draait 18 februari om 14.30 uur. Cold War draait 20 februari om 14.30 uur. Reserveren via www.cinebergen.nl, of bel 072-5896310.