• De omslag van het boek van de Bergense Yvon Bos Eyssen.

    Yvon Bos Eyssen
  • Yvon Bos Eyssen presenteerde onlangs haar tweede boek.

    Ed Bausch

Historische roman van Yvon Bos Eyssen: 'Kouwe kak & Paardenvijgen'

BERGEN Een eerste boek schrijven is al een grote gebeurtenis, voor een schrijver en de lezers. Yvon Bos Eyssen presenteerde onlangs in boekhandel Thomas aan de Bergense Stationsstraat haar tweede boek, de historische roman 'Kouwe kak & Paardenvijgen'.

Door Ed Bausch

"Ik had er zin in om een verhaal te schrijven over het ontstaan van het mooiste deel van Bergen en de Renbaan. Het speelt in de periode 1898-1916.

Het is de tijd van het echtpaar Van Reenen: Jacob en zijn vrouw Maria Amalia Dorothea. De vader van Jacob had in 1851 de Heerlijkheid Bergen gekocht, op een veiling. En het dorp ging vanzelfsprekend over in de handen van zijn zoon, die ook de burgemeester werd. En dat spanningsveld, die belangenverstrengeling tussen eigenaar zijn en de belangen van het dorp voor zijn inwoners vertegenwoordigen, heb ik in dit boek beschreven."

VAN BOERENGEHUCHT NAAR TOERISTENOORD Bergen had destijds een grote drafbaan. De Renbaanlaan is wat er nog van over is, een stukje straat tussen het Van Reenenpark en de Kerkelaan. Maar een begrip was de baan wel: "Er stonden destijds files (paard en wagens) op de Bergerweg."

Het boek van Bos Eyssen is geschreven rond de persoon Arie Bijl en neemt je mee naar het Bergen van 1898. "Je kunt wel zeggen dat in die tijd de blauwdruk ontstond van het huidige dorp en dat toen de ontwikkeling begon van Bergen als boerengehucht naar het vermaarde toeristenoord dat het nu is."

HANG NAAR SCHOONHEID In haar boek koppelt Bos Eyssen (Bergen, 1954) feiten aan fictieve personen. Ze pluisde er intensief notulen op na, kranten uit die tijd, allerlei archieven waaronder dat van de familie Van Reenen.

Haar persoon Arie Bijl is van arme afkomst en kruipt omhoog door zijn talent voor het handelen in renpaarden. Vooral toen het gokken werd verboden en hij een andere weg vond, die hem in welstand en andere kringen bracht. Er is natuurlijk meer zoals de fictieve tegenspeler, de notariszoon Jan Bak. Maar dit is wat Yvon kwijt wil over het boek. Het is verder aan de lezer.

Je kunt ook zeggen dat het boek iets zegt over haar eigen hang naar schoonheid. "En misschien ook wel over sommige ontwikkelingen, die haaks lijken te staan op de prachtige architectuur van het begin van de vorige eeuw."

RONDLEIDINGEN Yvon was alleen voor haar opleiding tot tekendocent even weg uit Bergen. Haar vader woonde aan de Hoflaan (Huize Zeevanck) en ze groeide op aan de Maesdammerlaan. Als docent geeft zij nog altijd schilderlessen en schilderworkshops. Daarnaast ontwikkelde ze een grote interesse in geschiedenis en architectuur. Ze doet rondleidingen en schrijft er veel over. Haar eerste boek, Roodeweg, dateert uit 2012. Twee jaar werkte ze aan 'Kouwe kak & Paardenvijgen', uitgegeven in eigen beheer en te verkrijgen bij of via de beide boekhandels in Bergen.