• Mark Dekker ontvangt enkele attenties uit handen van Nel Wolf, vrijwilliger bij Historisch Egmond.

    Carla Kager

Huys Egmont begroet 5000e bezoeker

EGMOND AAN DEN HOEF Het Huys Egmont begroette afgelopen zondag haar 5000e bezoeker sinds de opening ruim een jaar geleden.

Het was Mark Dekker uit Warmenhuizen die wat uurtjes over had en eens een kijkje wilde nemen bij die slotfundamenten. Gelokt door de Egmondse vlag bezocht hij Huys Egmont, nam hij kennis van de nieuwe tentoonstelling van Jos Hof over Lamoraal van Egmont én werd hij verrast als 5000e bezoeker. Op deze ijskoude zondagmiddag bezochten 47 personen de nieuwe tentoonstelling over Lamoraal van Egmont, waarvan er veertig werden genoteerd. Vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond die dienst doen of langskomen, tellen namelijk niet mee. Dekker had al snel begrepen dat de familielijnen van de Egmonts uitkomen bij menig Europees koningshuis en zelfs bij de Russische tsaar. Ook dat Lamoraal de aanzet heeft gegeven tot inpoldering van het Egmonder, sindsdien dé Egmondermeer.

'SAET EN CRUYT' Dekker werkt bij Beo Zaden en is zelf al twintig jaar bestuurslid van het Nationaal Museum 'Saet en Cruyt'. Historie is zijn ding, met name de ontstaansgeschiedenis van het landschap van Noordelijk Noord-Holland. Hoe de mensen met een schop al slootjes gravend en dammetjes opwerpend het land hebben geschapen en wat er allemaal bij kwam kijken om droge voeten te houden. Ook de historie van de abdij spreekt hem aan en daarom werd hem onder andere een boek over opgravingen aldaar overhandigd en enkele boekjes Geestgronden met Egmondse verhalen.

BROCHURE Het Lamoraaljaar is al van start gegaan met een lezing over het kasteel van Egmond in een afgeladen grote zaal van Hanswijk. Hier werd ook de officiële brochure met foto's en stukjes over de historie gepresenteerd. Ook het herdenkingsprogramma is erin opgenomen. De brochure is gratis mee te nemen bij Huys Egmont, Slotweg 46. De deuren zijn geopend van woensdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. www.huysegmont.nl