• 'Op reis' is een van de exposities die vanaf dit weekeinde in Huys Egmont te zien is.

    Martijn Mulder

Huys Egmont in Egmond aan den Hoef is klaar voor een nieuw seizoen

EGMOND AAN DEN HOEF Bezoekerscentrum Huys Egmont, tegenover de fundamenten van het Slot op den Hoef, sloot in december even zijn deuren. De rustige wintermaanden konden zo benut worden om klein onderhoud te plegen en exposities te vernieuwen. Aanstaande zaterdag zijn bezoekers weer van harte welkom en staan vrijwilligers klaar hen te ontvangen.

Door Martijn Mulder

Stichting Historisch Egmond maakt sinds 1999 gebruik van de voormalige school tegenover het slot. Al vanaf 1871 heeft op deze plek een school gestaan, nadat in de periode ervoor het onderwijs vanuit de Schoolstraat gevolgd kon worden. De toen gebouwde school aan het einde van de Slotweg belandde pardoes op een door Cornelis Jetses getekende vertelselplaat. Vrijwel iedereen in het vooroorlogse Nederland heeft aan de hand van deze plaat leren lezen, middels het aap-noot-mies leesplankje. In 1959 werd het oude schooltje gesloopt en kwam het huidige schoolgebouw ervoor in de plaats.

SLOTWEG Natuurlijk neemt de beroemde schoolplaat een belangrijke plek in het huidige bezoekerscentrum in. Het is voor veel oudere bezoekers dan ook een feest der herkenning. Het bijbehorende verhaal dat dit hier gesitueerd is, gaat er in als zoete koek. Naast Jetses gaat het leeuwendeel van de exposities natuurlijk over de heren van Egmont en hun stamslot, ooit de grootste en schoonste burcht van Holland. Lokaal historicus Jos Hof heeft weer met veel liefde een selectie gemaakt uit zijn privécollectie en de expositie in het oude raadhuisje ingevuld. Niet alleen middeleeuwen, ook de Slotweg en haar bewoners krijgen dit jaar extra aandacht.

OP REIS De bibliotheekruimte blijft uiteraard gehandhaafd. De grote collectie Egmondboeken is voor menig bezoeker een onmisbare hulp bij onderzoek, voor anderen een bron van inspiratie. In deze ruimte kan de bezoeker de komende tijd ook genieten van de expositie 'Op reis', waarin vele afbeeldingen het verhaal vertellen over toerisme, schilders, bleekneusjes en andere redenen om van of naar Egmond te reizen. In de gang kunnen bezoekers nog altijd het verhaal over de schilders van de Egmondse School bekijken.

MAGAZINE In de zomermaanden zal in Huys Egmont een grote expositie worden vertoond onder de naam 'Verdwenen Verleden'. Oude foto's van inmiddels verdwenen gebouwen en situaties in de drie Egmonden kunnen dan worden vergeleken met foto's van de huidige situatie. Meer hierover is rond het voorjaar te lezen in het nieuwe 'Egmond Magazine'. Deze gratis kleurenuitgave van Historisch Egmond geeft toeristen, bezoekers en geïnteresseerden een overzicht van alle cultuurhistorische bezienswaardigheden in de Egmonden.

Huys Egmont is iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur geopend.