• De overdekte tribune van Berdos in 1978. Om baldadigheid tijdens luilak te voorkomen, werden toernooien georganiseerd.

    Gemeente Bergen / Collectie Regionaal Archief Alkmaar / FO201300

HVB zoekt herinneringen aan luilak

BERGEN De Historische Vereniging Bergen (HVB) bestaat binnenkort 25 jaar. Dit wordt gevierd met een grote pop-up expo over Bergens geschiedenis in de Petrus- en Pauluskerk op zaterdag 16 juni.

Tevens wordt een mooi boek uitgegeven over feest en vermaak in Bergen door de eeuwen heen. De 1900 leden van de bloeiende vereniging, èn nieuwe leden die zich ter plekke aanmelden, kunnen het boek bij de eendaagse tentoonstelling gratis afhalen. Voor zowel tentoonstelling als boek wil de HVB graag inbreng van de Bergenaren. Alle inbreng is welkom. Denk aan oude voorwerpen, historische foto's en filmpjes, maar ook leuke verhalen of anekdotes over feest en vermaak. De komende maanden wordt daarnaast gevraagd naar materiaal over wisselende onderwerpen.

Deze week: Luilak. Luilak is in Noord-Holland van oudsher een bijzonder kinderfeest op de zaterdag voor Pinksteren. Het voorjaar is dan echt begonnen en lang uitslapen als in de winter is er niet meer bij. Kinderen staan heel vroeg op om met ratels, rommelpotten of blikjes achter de fiets een hoop lawaai te maken zodat de langslapers hun bed uit worden getrommeld.

Ze zongen daarbij liedjes als deze: Luilak, beddezak. Staat om negen uren op. Negen uren, hallef tien, heb je die luilak al gezien?

Sommige waaghalzen haalden kattekwaad uit, zoals belletjetrekken of een fikkie stoken. Om erger te voorkomen, organiseerden sportverenigingen als Berdos en BSV speciale Luilaktoernooien. Na afloop kregen de kinderen lekkere luilakbollen (met veel stroop).

Wie zelf nog veel lawaai heeft gemaakt op pinksterzaterdag, of deze ochtend liever in een warme bedje doorbrengt en daarom moest helpen met het bakken van luilakbollen bakken, is meer dan welkom deze herinneringen te delen met de HVB. Een oude foto erbij zou ook heel mooi zijn. Neem contact op via redactie@hvb-nh.nl of telefoonnummer 072-5814552. Voor de leukste bijdragen vanaf nu tot juni zijn drie prijzen beschikbaar.