• Feathered mob, 2018. Aquarel op papier.

    Paul Faassen

Iedere vogel is een mens in Museum Kranenburgh

BERGEN Paul Faassen (Arnhem, 1967) is gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en heeft al honderden vogels in aquarel gevangen. Zo statisch en zwijgend als ze zijn weergegeven, barsten ze tegelijkertijd van emotie. Vogels lijken meer op ons dan we denken. Ze maken zich druk, kunnen liegen en ze waarschuwen hun soortgenoten. Sommigen houden van opruimen en anderen maken gereedschappen voor lastige klusjes. Maar hebben ze ook wel eens lol? Voelen ze zich schuldig? Zijn ze trots of chagrijnig? Boos op een ander, of op zichzelf? 

Faassen roept iedere bezoeker op om menselijke gedachten en gevoelens te bedenken bij de vogels. In het atelier van Studio C kan vervolgens een eigen vogel gemaakt en geëxposeerd worden.

De geaquarelleerde vogels van Faassen vormen de basis voor de tentoonstelling Studio C x Paul Faassen – Iedere vogel is een mens, die te zien is in de oudbouw van Museum Kranenburgh van 6 juli tot en met 3 november.

PARTICIPATIE Studio C x Paul Faassen is de eerste in een reeks participatieprojecten van Studio C, het educatief atelier van Museum Kranenburgh waar bezoekers zelf aan de slag kunnen. Bij de tentoonstelling geeft Paul Faassen een aantal schilderworkshops voor volwassenen. Ook worden er door team Studio C workshops voor kinderen bij de tentoonstelling georganiseerd.

CV Paul Faassen (Arnhem, 1967) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst te Tilburg. Hij is sinds 1995 werkzaam als freelance illustrator bij Elle, Quote, Vrij Nederland, NRC, de VPRO-gids en andere tijdschriften. Zijn beeldcolumns verschenen onder meer in Carp en Volkskrant Magazine. Vanaf 2004 is hij docent aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Niets meer aan doen was zijn boekdebuut en inmiddels heeft hij er een aantal gemaakt. Sinds een paar jaar is hij bezig met het vogelproject, waarbij ook het boek Eh… is verschenen, een verzameling van vogelaquarellen van eigen hand. Dit prachtige boek won recent een Vlag en Wimpel van de penseeljury.