• Het is koud in de arctische sferen, ondraaglijk koud.

    Helen Sloan

IJzige rillingen in filmhuis Cinebergen

BERGEN Bij Cinebergen is deze week Arctic te zien. De ijzige rillingen kruipen al onderhuids zodra het eerste beeld van de woestheid van het landschap binnendringt. Het is koud in de arctische sferen, ondraaglijk koud. Toch moet Overgard aan deze helse kou zien te ontsnappen. Wanneer de film begint, is het neergestorte vliegtuig al een wrak. De geïmproviseerde visserslijntjes doen al een tijdje hun werk. De kou heeft het gezicht van Overgard opengereten, maar de stoïcijnse blik in zijn ogen laat zien dat zijn wilskracht om te overleven niet kapot te krijgen is.

In Le Grand Bain tracht een groep mannen van middelbare leeftijd hun problemen door middel van synchroonzwemmen te overwinnen.

L'HOMME FIDÈLE Journalist Abel komt, na het overlijden van zijn beste vriend Paul, weer in contact met Marianne, de weduwe van Paul. Acht jaar geleden hadden zij al een relatie en nu lijken ze de liefde voor elkaar weer terug te vinden. Dat zorgt voor jaloezie bij Marinanne's zoon Joseph en bij Pauls zus Eve, die sinds haar kindertijd heimelijk verliefd is op Abel.

KLASSIEKER De klassieker Heat and Dust (1983) onderzoekt Anne een schandaal rond haar oudtante Olivia. Zij was zestig jaar eerder een vrije geest, die zich niet liet inperken door de rigide opvattingen van haar tijd en een affaire kreeg met de plaatselijke gouverneur. Ook Anne raakt onder de indruk van India en begint een romance met een Indiër. Wat beide vrouwen bindt, is niet alleen hun liefde voor de voormalige Britse kolonie, maar vooral hun strijd om zélf te kunnen beslissen.

FREE SOLO Er zijn van die prestaties die bovenmenselijk lijken. Zoals een granieten bergwand van 900 meter hoog beklimmen zonder enig houvast. Free Solo heet dat. En dat is nou net wat rotsklimmer Alex Honnold beoogt als hij zich waagt aan de beklimming van de zo gevreesde El Capitan, de steile rots in het Amerikaanse Yosemite Park.

JEUGD Klara en de gekke koeien is een vrolijke familiefilm over een kalfje dat een grote ster wil worden, maar daarvoor nogal wat obstakels moet overwinnen. Grootste uitdaging is het bakken van honderd appeltaarten. Voor alle kinderen is er gratis limonade en er liggen kleurplaten klaar.

GREEN BOOK Een blanke onbehouwen uitsmijter wordt chauffeur van een zwarte concertpianist tijdens zijn tournee door het racistische zuiden van de V.S.

PROGRAMMA Le Grand Bain draait 25 april om 14.30 uur, 27 april om 16.30 uur en 30 april om 20.00 uur. L'homme fidèle draait 25 en 29 april om 20.00 uur en 1 mei om 14.30 uur. Heat and Dust (klassieker) draait 26 april om 14.30 uur en 1 mei om 20.00 uur. Arctic draait 26 en 28 april om 20.00 uur en 27 april om 20.30 uur. Free Solo draait 28 april om 11.00 uur. Klara en de gekke koeien (jeugd) draait 28 april om 15.30 uur. Green Book draait 30 april om 14.30 uur.         www.cinebergen.nl