• Arthur van Dijk is onlangs geïnstalleerd als commissaris van de koning.

    Provincie Noord-Holland

Initiatiefgroepen in Bergen en Egmond vragen 'hulp van boven'

BERGEN Voor een aantal grote initiatiefgroepen in de gemeente is de maat vol. In hun ogen is de bestuurlijke crisis op haar hoogtepunt en trekken de inwoners keer op keer aan het kortste eind. Omdat de gemeenteraad weigert schoon schip te maken, zoeken de initiatiefgroepen het hogerop. In een brief aan de nieuwe Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, vragen zij hem om een gesprek en de kans om de problematiek in Bergen toe te lichten. Lukt dit niet, dan gaan ze nog hogerop.

Van Dijk is nog maar net geïnstalleerd en wordt direct geconfronteerd met een schreeuw om hulp uit Bergen. Stichting Mooier Bergen (Bergen), Initiatiefgroep Geen Ballen maar Bollen, Initiatiefgroep Ontwikkeling Watertorenterrein en Initiatiefgroep Delversduin (allen uit de Egmonden) zijn helemaal klaar met de gemeentelijke politiek. Ze maken zich vooral zorgen om de ingezette koers, nu Hans Huibers in opdracht van VVD en KIES Lokaal een nieuwe coalitie smeedt. Met name de opmerking van Huibers, dat het allemaal wel meevalt met de verziekte sfeer binnen de politiek, schiet bij de groepen in het verkeerde keelgat.

PROBLEMATIEK De Initiatiefgroepen noemen de werkwijze van de gemeente bij grote projecten ronduit schandalig. Inwoners worden pas bij plannen betrokken als de overeenstemming met ontwikkelaars al is bereikt, aldus de groepen. Dat deze handelswijze bewust gestuurd is door een groep ambtenaren rond projectleider Erik van Hout, staat voor de groepen als een paal boven water. Het verbaast hen dan ook, dat de gemeente verder geen vervolgonderzoek heeft laten uitvoeren en alle problematiek met de mantel der liefde probeert te bedekken.

Het wachten is nu op een reactie uit Haarlem. Mocht Van Dijk de zorg van de initiatiefgroepen niet delen, dan zijn ze van plan het nog hogerop te zoeken. Dan zullen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en uiteindelijk de koning aangeschreven worden.