• Vorig jaar liepen de deelnemers in het besneeuwde bos.

    Le Champion

Internationale topatletiek loopt Groet uit Schoorl Run

SCHOORL De 41e Groet uit Schoorl Run vindt op zondag 11 februari plaats. Het is één van de topevenementen in de gemeente Bergen. Ruim 9.000 lopers genieten van de prachtige omgeving tijdens de 10, 21,1 en de 30 kilometer en de Kids Run.

Ook dit jaar strijdt bijna de hele Nederlandse top om de nationale titels tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km. Internationale lopers uit onder andere Groot Brittannië, Rwanda, België, Marokko, Zweden en Duitsland zorgen voor de nodige tegenstand.

Bij NK 10 km mannen zijn Michel Butter, Khalid Choukoud, Edwin de Vries, Ronald Schroër en Jesper van der Wielen de voornaamste kanshebbers voor de titel. Naast deze atleten is er nog een groot aantal andere kandidaten die voor een podiumplek of een top 10 klassering gaan, onder anderen Bart van Nunen, Koen Raymaekers, Lars Gerritsen en Ralf van Houwelingen. De winst ligt met zo'n sterk deelnemersveld niet voor het oprapen. Diverse atleten liepen hun snelste 10 km namelijk in Schoorl. Zoals Michel Butter, drievoudig Nederlands kampioen op de 10 km in 2007, 2008 (PR 28.48) en 2016. Deze titels won hij alle drie in Schoorl. Khalid Choukoud heeft als PR 28.44, Jesper van der Wielen 28.16 en Ronald Schroër 29.17. Het nationaal record op de 10 km van 28.08 staat op naam van Abdi Nageeye. INTERNATIONAAL De internationale deelname is ook weer sterk te noemen. Opvallend is de deelname van Callum Hawkins uit Groot Brittannië. In 2017 noteerde hij een vierde plaats op het Wereldkampioenschap marathon in Londen. Ook Napoleon Solomon uit Zweden staat voor het eerst aan de start in Schoorl. Salomon heeft al enkele malen in Nederland gelopen. Hierbij leverde hij zijn meest aansprekende prestatie afgelopen najaar in Tilburg toen de Zweed de Warandeloop won.

Jip Vastenburg is topfavoriete voor de Nederlandse titel 10 km dames. In Schoorl wist Jip al eerder te imponeren. In 2014 won ze hier haar eerste nationale seniorentitel. Als 19-jarige was ze alle vrouwen te snel af en zette een imponerende 32.49 neer. Deze tijd is tot op de dag van vandaag nog steeds haar persoonlijke record. Een jaar later, in 2015, prolongeerde ze in Schoorl haar titel op de 10 km. Dit betekent dat Vastenburg dit jaar haar derde nationale titel op de 10 km zou kunnen winnen. Kijkend naar de persoonlijke records is Vastenburg met haar 32.49 de snelste Nederlandse dame in het veld. Zij krijgt tegenstand van onder anderen Ruth van der Meijden (PR 33.17), Irene van Lieshout (PR 33.30), Jill Holterman (PR. 33.35) en Maureen Koster (PR. 34.27).

De internationale deelname uit Groot Brittannië is bijzonder sterk: Elli Kirk ( PR 32.35) en Jessica Piasecki-Coulson (PR. 32.44) zijn op papier de snelste atleten die aan de start staan.

Bij meisjes Junioren A staat met Jasmijn Lau een van Nederlands grootste talenten aan de start. Onlangs nog net naast het podium tijdens het EK cross en vorig jaar ook winnares in Schoorl bij de meisjes junioren A.

Kijk voor meer informatie op www.groetuitschoorl.nl.