• Karin Bloemen en Marnix Busstra treden op vrijdag 7 september samen op tijdens Jazz & Sail Bergen.

    Johan Koopmans

Karin Bloemen en Marnix Busstra openen Jazz & Sail

BERGEN De 39ste editie van Jazz & Sail Bergen vindt van 7 tot en met 9 september plaats. Karin Bloemen & Marnix Busstra en band verzorgen dit jaar de grand opening, met een verrassend optreden dat je niet mag missen.

Door Janine Klein, Spelvaut

Ook in 2017 waren Karin Bloemen en Marnix Busstra met de Old School Band te gast bij Jazz&Sail Bergen. Zij brachten toen een verrassend jazzrepertoire, afgewisseld met een aantal liedjes uit de theatershows van Karin. Hoewel zij al jaren achter de schermen samenwerken, is een gezamenlijk optreden een unieke gebeurtenis, waarbij twee muziekwerelden samenkomen. Marnix hierover: "We hebben eerder samen op het podium gestaan, maar het was nu wel heel lang geleden dat we dat voor het laatst hadden gedaan. De Ruïnekerk is een fantastische locatie en de sfeer was vorig jaar geweldig. Het is ook voor ons een feestje om daar nu weer te mogen spelen."

VRIJHEID Ondanks het feit dat Marnix en Karin al tientallen jaren privé en zakelijk partners zijn, is deze setting ook voor hen wennen. Karin: "Het voordeel van deze setting is dat een aantal van mijn bandleden ook in deze formatie speelt. Dat maakt het qua stijl wat makkelijker te combineren dan wat we voorheen deden. De stijl van spelen is bij jazz totaal anders dan ik gewend ben in mijn theatershows. Die vrijheid die je jezelf kunt permitteren met jazz heeft niets te maken met het vaste stramien waar we ons aan moeten houden in het theater. Het is even omschakelen dat ik nu echt mag improviseren en dat we goed onderling contact moeten houden tijdens het spelen. Ik voel me altijd een échte muzikant als ik jazznummers zing."

Ook de verhoudingen zijn anders dan Karin gewend is: "In het theater is de band er ter begeleiding. Zij ondersteunen mijn liedjes en zorgen ervoor dat ik kan schitteren. Bij Jazz&Sail staan we als gelijkwaardige muzikanten op het podium. Dat is significant anders. We zijn echt samen muziek aan het maken, ieder met een eigen specialisme. Dat is voor mij ontzettend wennen, want ik ben gewend alle aandacht naar me toe te trekken. Alles is anders, maar voelt tegelijkertijd ook heel vertrouwd, omdat ik de muzikanten goed ken en omdat ik weet dat ik van hen ook mijn ding mag doen. Het is zo gaaf om nieuwe dingen te leren en te doen!" De vrijheid die het spelen van jazzmuziek geeft vergt andere discipline. Marnix: "De non-verbale communicatie onderling is veel belangrijker. Wat we tijdens dit evenement gaan doen is eigenlijk een tussenvorm van de theatrale wereld en de pure, instrumentale jazz. We ontmoeten elkaar ergens in het midden. Het trekt ons allemaal een beetje uit onze comfortzone en dat maakt het ook zo'n leuke uitdaging." Karin vult aan: "Met instrumentale jazz kun je helemaal los gaan, maar met zang erbij begeef je je weer op een ander vlak. Woorden beperken nu eenmaal, die moeten toch in coupletten en refreinen passen. Samen de balans hierin vinden is nog niet zo eenvoudig. Dit zorg ervoor dat we geconcentreerd, maar ook met veel plezier samen spelen."

OVERTREFFEN Dat ze nu voor het tweede jaar acte de présence geven, betekent ook dat ze er een extra uitdaging bij krijgen. Karin: "We willen het optreden van vorig jaar natuurlijk ruimschoots overtreffen en worden daardoor uitgedaagd om naar een ander repertoire en nieuwe nummers te zoeken. De afgelopen theatershow had ik een aantal hele mooie liedjes die in het komende optreden verweven kunnen worden. En we hebben samen een paar prachtige liedjes gemaakt die hier heel goed passen. Die afwisseling is misschien ook wel de kracht van ons optreden."
Marnix: "Jazz trekt natuurlijk een specifiek publiek aan, terwijl de muziekstroming eigenlijk heel breed is. Door deze combinatie en de afwisseling in het repertoire willen we een breder publiek bereiken." Als besloten is welke muziek er gespeeld gaat worden en iedereen bladmuziek heeft, dan gaat het repeteren van start. Marnix: "Dat doen we in eerste instantie afzonderlijk van elkaar. Ongeveer een week van te voren komen we samen om te repeteren. Dat zorgt ervoor dat er niet uitentreuren samen geoefend wordt, wat de creativiteit tijdens het optreden ten goede komt."

VERSCHILLENDE STIJLEN De locatie in de Ruïnekerk, met maar 300 plaatsen, is bijzonder goed gekozen. Marnix: "De kerk is niet zo groot en dat maakt het concert intiem en sfeervol. We hopen dat weer veel mensen genieten van de muziek en verrast worden door ons repertoire. Dat ze door ons optreden nieuwsgierig worden naar alle vormen van jazz en er tijdens het festival meer van willen ontdekken. Het leuke van het festival is dat je in een korte tijd heel laagdrempelig kennis kunt maken met verschillende soorten jazz." Karin tot slot: "Ik wil iedereen adviseren juist te gaan luisteren als je het niet kent. Ontdek, onderzoek en probeer echt te luisteren en te voelen wat muziek kan brengen. Muziek kan je ook in een state of mind brengen die je kan veranderen. Het kan je een enorme rijkdom brengen, waarvan je niet wist dat het bestond. Laat je vooral verrassen!"

KAARTVERKOOP De Grand Opening met het optreden van Karin Bloemen & Marnix Busstra en de Old School Band is op vrijdag 7 september van 19.00 - 21.00 uur in de Ruïnekerk in Bergen. De kerk is vanaf 18.30 uur geopend. Na afloop van het optreden gaat het festival op de buitenlocaties in Bergen van start. De kaartverkoop voor Jazz&Sail is inmiddels van start gegaan. Kaartjes à €25,- zijn te koop via www.jazzbergen.nl.