• Het KCB zou ook graag buiten exposeren.

    Luuk Kramer Fotografie

KCB niet tevreden met positie binnen Kranenburgh

BERGEN In de nieuwsuitgave van het KCB valt een en ander te lezen over de verhouding met het bestuur van Kranenburgh. De twee organisaties lijken op gespannen voet met elkaar te leven. Zo is het KCB niet tevreden over de nieuwe bewegwijzering binnen het museum. Die zou niet voldoen. 'Bezoekers kunnen de expo van het KCB niet vinden.'
 

Het museum laat weten dat de wegwijzers op de wanden van het museum inderdaad onlangs zijn bijgesteld, juist om de routing voor het publiek te vergemakkelijken. Een woordvoerder: "Daarover overleggen we met het KCB-bestuur. Op de eerste verdieping van de oudbouw plaatst het museum alleen 'signing' in overleg met het KCB-bestuur."

Een andere klacht van het KCB is dat beeldhouwers graag in de tuin willen exposeren, maar dat die mogelijkheid er voor het laatst was in 2016. Kranenburgh daarover: "Er vinden in de tuin geen tentoonstellingen plaats, maar er is wel een beeldenroute. De kunstwerken staan semi-permanent opgesteld en vormen een samenhangend ensemble. Kunstwerken moeten voldoen aan veiligheidseisen voor de argeloze bezoeker en er zijn wat gemeentelijke eisen met betrekking tot beplanting en behoud gazon."

Een laatste kwestie waarmee het KCB in haar maag zit: waar blijven de toegezegde zondagmiddagen voor het KCB bestemd voor de componisten, schrijvers en theatermakers? Kranenburgh reageert: "Het KCB opent vrijwel elke zes weken op zondagmiddag een nieuwe tentoonstelling. Hierbij treden veelal KCB-schrijvers, componisten, theatermakers en kunstenaars op. Ook houdt KCB een maandelijkse soos in museum Kranenburgh waar schrijvers, kunstenaars en componisten hun werk presenteren. Als het KCB daarnaast nog op een extra zondagmiddag schrijvers en theatermakers wil laten optreden, dan kan in overleg een datum gevonden worden, en zo gaat het tot nu toe ook."

Later dit jaar gaan de twee besturen met elkaar om tafel. Wordt dus vervolgd. 

EXPOSITIE Op initiatief van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee exposeren vier leden van KunstenaarsCentrum Bergen recent werk. Tot en met 3 augustus zijn de deuren geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur, op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Allard Kaai toont zijn werk dat hij buiten maakt, op papier en met inkt. Margje Kuyper laat haar landschapschilderijen zien. Fotografe Eva Ulm heeft een serie gemaakt over de strandlagune bij Camperduin en Martijn Engelbrecht presenteert zijn schilderijen met woorden, over taal en dubbelzinnigheid.