• Janina Luttik (l) en Femke Ouëndag (r) werden kort na de verkiezingsuitslag toegesproken door burgemeester Hetty Hafkamp.

    Martijn Mulder

KIES Lokaal, GroenLinks, VVD en CDA om tafel

BERGEN De partijen KIES Lokaal, GroenLinks, VVD en CDA gaan met elkaar om tafel om 'hete hangijzers' te bespreken. Informateur Bert Blase presenteerde vrijdag 6 april de uitkomst van zijn rapport aan alle partijen in Bergen. De vier grootste partijen uit de coalitie en oppositie volgen die uitkomst. 

CDA en KIES Lokaal komen uit de coalitie en VVD en GroenLinks uit de oppositie. Het doel van de gesprekken is om de 'oude patstelling op grote dossiers tussen oppositie en coalitie te overbruggen.' "De verkiezingsuitslag maakt duidelijk dat over deze projecten ook in de samenleving verdeeld gedacht wordt. Er wordt gesproken onder begeleiding van een mediator en geen formateur", laten Janina Swart (KIES Lokaal) en Femke Ouëndag (GroenLinks) weten. "Na deze verkennende fase worden de resultaten teruggekoppeld naar de vier andere partijen in de hoop dat alle partijen het resultaat van de verkiezing willen ondersteunen. Daarna wordt het vervolgproces bepaald."

De fractie van KIES Lokaal heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen de meeste stemmen gekregen. De partij komt uit op vijf zetels, een minder dan vier jaar geleden. GroenLinks is de tweede partij in Bergen en steeg van drie naar vier zetels. De VVD en Gemeentebelangen BES waren ieder goed voor drie zetels. CDA en D66 leverden ieder een zetel in vergelijking met 2014 en kregen twee zetels. PvdA en nieuwkomer Behoorlijk Bestuur Bergen N.H. komen met een zetel in de raad.