• Molenaar-in-opleiding Tessa in actie met een van de molenaars van korenmolen Kijkduin.

    Aangeleverd

'Kijkduin' blij met erkenning van ambacht van molenaar

SCHOORL Nederlandse molenaars zijn afgelopen donderdag als eerste ter wereld erkend op de internationale lijst van Unesco voor immaterieel erfgoed. De molenaars van de huidige korenmolen Kijkduin aan de Molenweg in Schoorl zijn hier blij mee. Korenmolen Kijkduin is een instructiemolen en inmiddels eigendom van de gemeente Bergen. In de molen worden molenaars-in-opleiding opgeleid.

Om de historische molens in Nederland te behouden, zijn naast financiële middelen, ook goed opgeleide molenaars nodig. Daarom heeft Nederland het ambacht van molenaar voorgedragen bij het comité van Unesco. Met succes. Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed' dat onder meer sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen omvat die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor de gemeenschappelijke identiteit.

Sinds de 19e eeuw zijn veel molens in Nederland tot stilstand gekomen. Het het stilzetten ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten ruim veertig beroepsmolenaars en honderden vrijwilligers de wind- en watermolens in Nederland draaien. Al in 1973 is het Gilde van Vrijwillige Molenaars begonnen met het opleiden van nieuwe molenaars. Deze vrijwilligers zetten zich ook in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met een breed publiek.

VLOG Korenmolen Kijkduin staat aan de Molenweg in Schoorl en is gebouwd in 1772. Kijkduin neemt een bijzondere positie in vanwege de regionale functie als instructiemolen waar molenaars hun opleiding kunnen volgen. Een van de molenaars in opleiding is de 44-jarige Tessa Krop. Zij maakte onder andere voor De Hollandsche Molen een vlog over haar belevenissen bij molen Kijkduin. Met haar 'MIO amore' op www.molens.nl/molenaar-in-opleiding geeft zij een groter publiek een kijkje achter de schermen van de opleiding tot molenaar.

TROTS Op zaterdagen is Tessa te vinden op molen Kijkduin, samen met de vaste molenaars Fred Prins, Jan Kleverlaan en John Bruins. Tessa is het kleinkind van een korenmolenaar en combineert de opleiding met een gezin. De molenaars van Kijkduin zijn trots op de nominatie en de erkenning door de Unesco voor hun vak: ,,Het is echt bijzonder dat ons ambacht op deze manier internationaal erkend wordt. We hopen dat het enthousiasme voor het molenaarsambacht hierdoor nog groter wordt. Het is een prachtig vak, een inspirerend samenspel tussen molenaar en molen."

Korenmolen Kijkduin is sinds 1982 elke zaterdag open voor het publiek. Bij voldoende wind wordt er gemalen. Vanuit de molenwinkel worden diverse soorten meel verkocht aan bewoners uit de omgeving en toeristen. De molen wordt ook regelmatig bezocht door klassen van basisscholen.