• In 2017 was het strand breed en hard. Dit jaar wacht de deelnemers zwaardere omstandigheden.

    Le Champion

Klaar voor Egmonds sportweekend

EGMOND AAN ZEE Egmond aan Zee staat komend weekend weer geheel in het teken van de sport. En het dorp is er klaar voor. Allereerst kan op zaterdag de Egmond-Pier-Egmond race gefietst worden, de zondag is traditiegetrouw voor de Halve Marathon. Organisatie is zoals altijd in handen van Le Champion en ook dit jaar zijn er weer bekende namen gestrikt voor deelname. Zo staat bij de dames de winnares van de TCS Amsterdam Marathon, Tadelech Bekele uit Ethiopië, aan de start.

Door Martijn Mulder

Het is alweer de 46e editie van de beruchte hardloopwedstrijd, de afgelopen jaren bekend als Saucony Egmond Halve Marathon. Ruim 18000 hardlopers komen naar Egmond aan Zee, waarmee deze winterklassieker het grootste sportevenement van onze gemeente is. Behalve Bekele en haar landgenote Zeyneba Yemer, staat ook de top van de Nederlandse dames op zondag 14 januari aan de start op de boulevard van Egmond aan Zee. Nationaal kampioene op de marathon én halve marathon, Ruth van der Meijden behoort samen met Andrea Deelstra tot de Nederlandse kanshebbers. Bij de heren zijn Vincent Kipruto en Edwin Kiptoo de favorieten. De Kenianen nemen het onder andere op tegen de Belg Koen Naert en de Nederlandse toppers Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Michel Butter.

MINI-MARATHON Tot genoegen van de organisatie zal het strand zondag smal en mul zijn. "Dat is immers waar de wedstrijd in Egmond om bekend staat en waar de lopers voor komen," zegt Leonie van der Meer van Le Champion lachend. Voor de derde keer is er ook een mini-marathon georganiseerd. Dit uitdagende parcours over strand en boulevard is speciaal voor kinderen van 6 tot 13 jaar en is een kilometer lang. De kleine hardlopers starten een uur voor de officiële wedstrijd, vanaf Strandpaviljoen Bad Noord De Zeester. "Inschrijven hiervoor kan nog steeds, zowel online als ter plaatse," aldus Van der Meer.

HINDERNISSEN De AGU Egmond-Pier-Egmond race is alweer toe aan haar 20e editie. De 18 kilometer over strand naar de pier in Velsen-Noord en weer terug brengt zaterdag 4000 fietsers naar Egmond. Ze staat altijd garant voor een prachtige strijd tegen de elementen. Met een tweetal uitstapjes landinwaarts, is de route dit jaar met twee kilometer verlengd. Nieuw is dat de renners op het keerpunt de pier oprijden, hier het strand verlaten, om een kilometer verder weer het strand op te gaan. Nadat de renners een uitdagende 500 meter klim in Wijk aan Zee hebben gehad, rijden zij door naar Castricum aan Zee. Daar zal een steile klim, afdaling van trappen en hindernissen van strobalen ervoor zorgen dat renners het uiterste uit zichzelf moeten halen. De Boulevard Noord in Egmond aan Zee vormt 7 kilometer verderop traditiegetrouw het decor voor de finish.

Op beide dagen van het sportweekeinde zijn de wedstrijden live te volgen op RTV80 en via de evenementenwebsites van Le Champion.