• Fluitist Dirk Verhoef oefent als Mees de Mollenvanger met kinderen van basisschool De Klimduin voor de Mollendans op Koningsdag.

    Henk Stapel

Koningsdag Groet vernieuwd, wie is de mooiste mol?

GROET De koffietafel blijft. Net als de muziek en de puzzelwandeltocht. Nieuw is de loterij met grootse prijzen. Nieuw is ook dat op Koningsnacht het typisch Noord-Hollandse volksspel van het katknuppelen wordt gespeeld. Maar helemaal verrassend is het speciaal voor de Koningsdag in Groet geschreven sprookje 'Mees, de mollenvanger van Groet'. Dit verhaal, geïnspireerd op de rattenvanger van Hamelen, gaat over Mees, hofnar van koning Willem, die de akkers van het vredige Groet behoed voor overstroming door met zijn fluit de mollen te lokken die de Schoorlse Zeedijk ondermijnen.

Door Gerard Smit

OPTOCHT Op Koningsdag zullen de kinderen van groep 1 t/m 4 van basisschool Het Klimduin verkleed als mol in optocht door Groet achter hofnar Mees aanlopen. Aangekomen op de Kerkbrink zullen zij de Mollendans uitvoeren en daarmee schout Jacobsz ervan overtuigen dat Mees echt met zijn fluitspel de mollen achter zich aan heeft gekregen. In het sprookje krijgt Mees dan de tien gouden dukaten uitgeloofd voor degene die Groet zou verlossen van de mollenplaag. Daarna zal de 'schout' een prijs uitreiken aan de leerling met de mooiste mollen imitatie.

VERMOMMING Maar hoe vermom je je als mol? "Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn", zegt historicus en schrijver van het sprookje Henk Stapel. "Voor ieder kind is er een jute zak met gaten voor hoofd en armen. Dan is het alleen nog een kwestie van een harige muts, een spitse neus en handschoenen of verlengde sokken aan de handen om de graafpoten mee te verbeelden."

Op school zijn de kinderen samen met fluitist en dirigent van muziekvereniging De Vriendschap Dirk Verhoef al hard aan het oefenen voor de Mollendans. Kinderen die niet op Het Klimduin zitten kunnen ook meelopen in de Mollenoptocht. Zijn ze als mol verkleed, dan vooraan bij de andere mollen. Zijn ze op een andere manier feestelijk verkleed, dan achterin de stoet. Ouders mogen mee als ze op de stoep blijven. Want voor even is de straat dan alleen voor kinderen.

TRADITIE "Als de optocht aanslaat, kan het een mooie lokale traditie worden", zegt Henk Stapel. "Spelenderwijs leren de kinderen wat over de geschiedenis van hun dorp. Groet en Schoorl zijn natuurlijk bekend om hun duinen, maar zonder de dijken, die de bewoners beschermden tegen overstromingen van de Rekere en het zeewater uit het noorden, zouden de dorpen niet meer bestaan."

PANNENKOEKEN De Mollentocht begint om half tien bij Groetincke. De kinderen krijgen dan nog een versnaperingen en daarna is het nog volop feest in Groet met demonstraties van de brandweer, gratis pannenkoeken voor de kinderen, oudhollandse spelen, een puzzelwandeltocht voor families, poppenkast, vrijmarkt, en spectaculair vertier met een formule-1 simulator voor tieners. Het programma van Koningsdag en de route van de optocht staan in een programmaboekje dat in Groet huis-aan-huis is verspreid. Het is ook te vinden op de website van de Dorpsvereniging Groet. Dat alles dankzij de inzet van ruim vijftig vrijwilligers.