• Jaap Mooij in 1954.

    Lucebert, Collectie Nederlands Fotomuseum

Kranenburgh opent jubileumjaar met vier exposities

Verleden en heden

BERGEN In museum Kranenburgh gaan op zondag 18 februari vier verschillende exposities van start.

In 1993 was de allereerste tentoonstelling van Museum Kranenburgh een feit. De statige voormalige burgemeesterswoning uit 1882 was tot museum omgetoverd en presenteerde schilderijen en beelden van spraakmakende kunstenaars die tussen 1910 en 1940 woonden en werkten in Bergen. Alle reden voor Kranenburgh om in 2018 - 25 jaar later - de tentoonstelling '1993' met een bloemlezing van de toen getoonde werken nieuw leven in te blazen. Te zien tot en met 21 mei.

WINNAARS Kranenburgh presenteert de winnaars van de Jeanne Oosting Prijzen 2017, Charlotte Schleiffert (schilderkunst) en Arjan van Helmond (aquarel). Met een selectie uit hun oeuvre laten beide kunstenaars zien op welke wijze hun werk zich onderscheidt in zeggingskracht, techniek en schoonheid. De Jeanne Oosting Stichting reikt jaarlijks twee oeuvreprijzen uit: een voor schilderkunst en een voor aquarelkunst. De jury bestaat uit collega-kunstenaars. Het werk van de beide laureaten is tot en met 21 mei te zien.

DO IT LIKE DROOG 'Droog' is een begrip in de wereld van design. Al 25 jaar werkt het platform samen met prominente Nederlandse ontwerpers aan projecten en producten die maatschappelijke discussie op gang brengen of erop reflecteren. Ter markering van zijn jubileumjaar brengt Droog iconische ontwerpen uit de eigen collectie bij elkaar in de tentoonstelling Do it Like Droog in Kranenburgh, bijzonder vormgegeven door ontwerpers Koehorst in 't Veld. Te zien tot en met 21 mei.

MOOY Kranenburgh eert de kunstenaar Jaap Mooy met een groot overzicht. De Bergenaar (1915-1987) koos de taal van de kunst om 'de waanzinnige boosaardige chaos van de maatschappij' te verbeelden. Gastcurator Cees de Boer nam Mooys engagement als leidraad voor een tentoonstelling. Te zien tot en met 21 mei. Meer informatie via www.kranenburgh.nl.