• Met een druk op de knop opende burgemeester Hetty Hafkamp de Kunst10daagse.

    Emil de Jong

Kunst10daagse geopend: aardlander strijkt neer naast Ruïnekerk

BERGEN De 25e editie van de Kunst10daagse startte afgelopen vrijdagavond. De organisatie vroeg Karavaan invulling te geven aan de opening van deze feest-editie. Dat deed Karavaan aan de voet van de monumentale Ruïnekerk met de speciaal gemaakte voorstelling 'Call Response Call' vol videokunst en muziek, geprojecteerd op een opvallend kunstwerk.

Door Els Schipper

Het thema dit jubileumjaar is verwondering. En verwondert raak je zeker als je ineens de futuristische aardlander tussen de historische muren van de ruïnekerk ziet opdoemen. Te zien is het werk Universe 11 van beeldend kunstenaar Robbert van der Horst. Het is alsof de bol uit een andere wereld tussen de afgebrokkelde muren hier geland is.

Aan de voet van deze aardlander geeft burgemeester Hetty Hafkamp met een druk op de knop het startschot voor de Kunst10daagse en start de voorstelling 'Call Response Call'. We zien een multimedia-voorstelling op de glanzende bol gebaseerd op communiceren met buitenaardse levensvormen. Video- en lichtkunstenaar Hendrik Walther vertelt dat de inspiratiebron voor de voorstelling de muziek van David Bowie is geweest en de Voyager 2 missie van de NASA. Die missie vertrok precies veertig jaar geleden naar de ruimte met aan boord een gouden elpee met 'sounds of planet earth'. Hendrik: ,,Het is uitdagend en ontzettend leuk om met mijn digitale kunst de dialoog eens aan te gaan met een kunstwerk en haar omgeving."
Het is een bijzonder schouwspel: het licht- en videospektakel met soundscapes zo in het donkere centrum van Bergen. Ondanks de regen was het toegestroomde publiek hoorbaar enthousiast.

De Kunst10daagse is nog te bezoeken tot en met 29 oktober. De stichting organiseerde een etalagewedstrijd. Op de derde plaats staat de papieren jurk van Patricia Bruynse Fashion (Ruïnelaan 1). De tweede plaats is voor Accolade Makelaars (Raadhuisstraat 8). De winnaar is Toeti Noemi (Stationsstraat 5). www.dekunst10daagse.nl

Label:

Kunst10daagse