• Een meeuw verlost zich van de plastic soep.

    Stichting de Noordzee

Kunstzinnige bakken op strand; meeuw en krab tonen afvalprobleem

BERGEN/SCHOORL/EGMOND Stichting De Noordzee en Nederland Schoon lieten op 10 oktober, in het kader van Doe mee, Verlos de Zee, drie kunstzinnige jutbakken onthullen die laten zien hoe groot het afvalprobleem op de Nederlandse stranden is.

De constructies zijn op drie locaties op het strand geplaatst. De unieke jutbakken verbeelden het motto 'Doe mee, verlos de zee', het initiatief van Matthijs Lievaart dat oproept strandafval op te rapen en achter te laten in jutbakken die op steeds meer plekken in het land verschijnen.

De twee-en-een-halve meter lange bakken zijn afgelopen zomer geplaatst aan de stranden van gemeente Castricum en gemeente Bergen.

Strandgangers dragen bij aan een schoon strand door meegenomen of gevonden afval achter te laten in de kunstzinnige containers.

TWEEDE LEVEN Marianne Houthuijse en Berry Holtslag van Gejut in Egmond aan Zee jutten al vijf jaar lang strandafval langs de kust van Egmond en geven de gevonden 'schatten' een tweede leven in kunstwerken. In vier weken gaven Marianne en Berry een gezicht aan 'Doe mee, verlos de zee': een krab, een vis en een meeuw verlossen zich letterlijk van de plastic soep en schudden het afval van zich af.