• Laura van den Berg voelt zich vrij op het podium.

    Liesbeth van Gool

Laura uit Bergen op het podium van theater Vrij Zijn

BERGEN 'Gevraagd: mensen met ervaring met paarden voor theaterproductie.' Laura van de Berg uit Bergen reageerde zes jaar geleden op deze advertentie van theater Vrij Zijn in Alkmaar.

"Ik was echt een paardenmeisje", vertelt Laura. "Ik dacht, dat kan ik. Ik ging erop af en had een gesprek met Anderson Farah, de regisseur. Hij deelde me in bij het paardenteam, maar motiveerde me ook om een rol als figurant te proberen. Ik zei 'ja' maar toen het zover was, stond ik bijna te huilen achter de coulissen. Ik was zo bang. Door mijn pestverleden was ik heel onzeker, maar Anderson praatte me moed in en aan de hand van een volwassen acteur stapte ik het podium op. Daar voelde het alsof ik thuis kwam. Alle angst viel ineens van me af. In de volgende producties speelde ik kleine rolletjes en kreeg steeds meer vertrouwen. Ik werd sterker."

In de zomerproductie van 2017 speelde Laura haar eerste hoofdrol als de vrouw van Cornelis Drebbel. De rol die zij nu speelt in 'Levenskunst', is die van Maria van Steenhuizen, een jonge vrouw met een groot geheim.

"Het is een heel emotionele rol, maar ik ben er klaar voor. We hebben hard gewerkt en het resultaat mag er zijn. Iedereen speelt zo goed. De decors en kleding zijn prachtig gemaakt. Hopelijk komen er veel mensen kijken."

"Ook in deze productie doet het paardenteam weer mee. De paarden galopperen over het toneel. Volgend weekend ben ik een avond weer actief bij het paardenteam en speelt iemand anders Maria. Ik heb er zin in. Ook coördineer ik de figuratie. Mensen verklaren me voor gek dat ik zoveel doe bij Vrij Zijn theater, maar ik kan het niet laten."

Meer informatie en kaarten via www.af-vrijzijn.nl. Levenskunst wordt de hele maand juni gespeeld in het theater aan de Madame Curiestraat 2a in Alkmaar, vrijdag en zaterdag 20.00 uur en zondag 15.00 uur.