• Paling, makreel en zalm wordt door Erwin gerookt op eikenhout.

    Ed Bausch

Leven in het Mannetje van Duin

BERGEN Gerookte paling in het Mannetje van Duin en pannenkoeken in het Vrouwtje van Duin. Dat is sinds kort de situatie aan het eind van de Berger Breelaan, bij het parkeerterrein. Erwin en Mandy Wiedijk betrokken in juli de boskiosk met hun nering met ambachtelijk gerookte vis.

Door Ed Bausch

In zijn woonplaats Schagen stonden ze op een standplaats met een tijdelijke vergunning. Toen kregen ze een tip over een leegstaande kiosk in Bergen. In een mum van tijd was het beklonken: Hans Weber vond het een prima idee dat ze gerookte paling zouden gaan verkopen tegenover zijn Duinvermaak. En het leverde ook nog een leuke samenwerking met de verkoop van ijsjes vanuit de kiosk. Nu lijkt het Schager echtpaar zijn draai gevonden te hebben en ziet de kiosk er weer heel levendig uit.
Erwin, met hem spreken we, had tot zijn 35ste werkelijk van alles gedaan, in de landbouw en in de bouw. Tot hij een ongeluk kreeg en nu als gezinshoofd door het leven gaat met een enkelprothese. Van zijn vader kreeg hij de liefde voor de natuur mee. "Hij leerde mij zogezegd naar de wolken te kijken. Mijn vader moest als een van de oudste van twaalf kinderen mee helpen om iedereen gevoed te krijgen. Daar hoorde vissen bij. En zo heb ik van alles geleerd, zoals het roken van vis en vlees."

MEESTER 'De rook meester zijn', zo staat het met enige humor op het bord tegen de kiosk. "Mijn vader en moeder kwamen ooit nog op dansavonden in Duinvermaak, dus een beetje thuis ben ik hier wel", zegt goedlachse Erwin (1971, Tuitjenhorn). En een heel nieuw leven is het ook. Hoewel hij al een tijdje, met zijn vrouw, bezig was met vis en het roken daarvan. Ze leverden aan restaurants, waaronder het Schoorlse Merlet, en deden en doen aan catering met vis. Naast de paling is er in de kiosk ook gerookte makreel en zalm te koop, alles supervers gerookt op eikenhout.

Met passie vertelt Erwin over hoe je de vis sappig moet houden. "Maar ik bewaar mijn geheimen goed", zegt hij met een glimlach. Binnenkort gaan ze ook vegan-courgettesoep aanbieden en snert met zelf gerookte worst. En ze denken aan ook aan de mogelijkheid om hertenbiefstuk en ganzenborst te gaan roken, als specialiteiten.

VERRIJKING "De klanten en passanten zien mijn aanbod echt als een aanvulling en verrijking in Bergen. Het is allemaal ambachtelijk wat ik doe. Daar krijg ik zulke leuke reacties op. Het gaat best goed eigenlijk, we zijn er heel blij mee." En dat straalt van hem af, als hij de klanten bedient.
Voorlopig is de kiosk geopend van donderdag tot en met zondag van 10.00-18.00 uur. De andere dagen zijn voor het roken, de bestellingen, de administratie, de catering en het gezin. Bij de kiosk is een klein terras, maar je kunt de vis ook gewoon meenemen. Het Mannetje van Duin is weer tot leven gekomen, zoveel is duidelijk. Hij is op Facebook te vinden en berichten kunnen naar gerooktepalingschagen@gmail.com of 06-44545091.