• Engelen in Utrecht Centraal tijdens Internationale Dag van de Vrede. MasterPeace gaf de aftrap in 2011.

    ANP foto

Lezing over internationale vredesbeweging MasterPeace in het Vredeskerkje

BERGEN AAN ZEE Managing director Aart Bos van MasterPeace geeft op dinsdag 12 juni een lezing in het Vredeskerkje. MasperPeace, een jonge internationale vredesbeweging, is actief in ruim veertig landen waar vorig jaar 270 projecten werden gerealiseerd. Op basis van muziek, kunst en sport worden mensen die tegenover elkaar staan samengebracht. Na zijn lezing gaat Aart Bos in gesprek met interviewer Jaap Sluis.

Het 100-jarig bestaan van het in 1918 gebouwde Vredeskerkje wordt omlijst met vijf vredeslezingen. Aart Bos vertelt 12 juni over de snelle ontwikkeling die het in 2011 opgerichte MasterPeace doormaakt. Studenten, jonge ondernemers en anderen proberen wereldwijd binnen MasterPeace-clubs als 'peace builders' lokaal het verschil te maken. Het mobiliseren van mensen die lijnrecht tegenover elkaar (kunnen) staan gebeurt op basis van inspiratie en een gezamenlijke zoektocht naar verbinding en perspectief. Vooral het ontbreken van perspectief is een belangrijke oorzaak van onvrede, polarisatie en extremisme. Onder meer in Sierra Leone, Libanon, Kenia en Guinea zijn succesvolle vredesprojecten opgezet. In 2020 hoopt MasterPeace met 200.000 'peace builders' internationaal circa 1000 vredesprojecten te kunnen doen.

Het Vredeskerkje is een passende plek voor de MasterPeace-lezing. Het kwam er in 1918 op initiatief van Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter (1854-1925), echtgenote van de toenmalige burgemeester van Bergen. Zij noemde het 'een kerkje voor allen'. Het was niet gekoppeld aan een geloofsovertuiging of kerkelijke gemeenschap.

De lezing van Aart Bos in het 120 plaatsen tellende Vredeskerkje begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro (inclusief twee drankjes) en zijn verkrijgbaar bij de Eerste Bergensche Boekhandel of via stellaschrijver@ziggo.nl. Meer info via www.vredeskerkje.nl.