• De oorlogsgraven werden vorige jaar ook mooi verlicht.

    Dirk Sander

Lichtjes op oorlogsgraven in Bergen

BERGEN Een moment van traditie en bezinning: op kerstavond is iedereen vanaf 17.00 uur welkom om een lichtje te plaatsen op een van de graven van de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde jonge militairen op het geallieerde deel van de algemene begraafplaats in Bergen.

Het evenement werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd en was een groot succes. De belangstelling was enorm.

Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen en de vrijheid te herdenken. De organisatie heeft mooie, soms emotionele reacties mogen ontvangen. Burgemeester Hetty Hafkamp doet deze keer, net als vorig jaar, het openingswoord.

270 aangestoken lichtjes staan kerstavond klaar voor de aanwezigen. Zij kunnen zelf een van deze lichtjes plaatsen bij één van de 260 oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats in Bergen. Daarna is het tijd voor een kop warme chocolademelk of glühwein. De organisatie hoopt dat er vooral veel schoolkinderen komen, met hun ouders en opa's en oma's. In de aanloop naar het evenement worden alle basisscholen in Egmond, Schoorl en Bergen benaderd.

TRADITIE Lichtjes op oorlogsgraven plaatsen wordt elders in Nederland ook gedaan binnen verschillende gemeenten. Dit in navolging van een Finse traditie, waarbij overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht. 'Keep them Rolling Noordwest' heeft vorig jaar het initiatief genomen om ook in Bergen deze traditie in te voeren. Regiocoördinator Noordwest Arianne Röpke: ,,De overledenen, voornamelijk jonge mannen, hebben ervoor gezorgd dat wij in vrede kerst kunnen vieren. Kerstmis is bij uitstek een gelegenheid om samen te komen met dierbaren. Op deze wijze gedenken wij degenen die daar niet meer bij kunnen zijn."

Op 24 december kleden vrijwilligers van Keep them Rolling de toegang tot de begraafplaats met hun groene voertuigen aan.

MEER INFORMATIE De Algemene begraafplaats is gevestigd aan de Kerkedijk. Meer informatie via www.lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com. Inschrijven hoeft niet, aanmelden kan via Facebook.