• 'Lichtjuwelen' verlichten tijdens de Fjoertoer de Julianaweg.

    Jan van der Horn

Lichtjuweel aan de Julianaweg tijdens Fjoertoer

EGMOND AAN ZEE Tijdens de Fjoertoer Egmond, en ook voorafgaand aan het wandelevenement op 25 november, is aan de Julianaweg in Egmond aan den Hoef een kunstwerk te zien: Het Lichtjuweel van Egmond.

De Amsterdamse beeldend kunstenaar Jan van der Horn komt vanaf begin november met zijn toverachtige project naar Egmond aan den Hoef. Daar zet hij zijn magisch verlichte fotografie achter de ramen en gebruikt hij de vensterbanken als sokkel. Tijdens de Fjoertoer Egmond is dit lichtjuweel van Egmond op haar hoogtepunt te zien. In Egmond heeft Van der Horn, in de slotgracht, een kasteelklokje aangetroffen en gefotografeerd. Dit kasteelklokje komt tijdens de vijfde editie van de Fjoertoer Egmond tot volle pracht.

Dit bijzondere kunstproject kan alleen tot stand komen in samenwerking met de bewoners van de Julianaweg. Van der Horn gaat ze de komende weken persoonlijk benaderen en vragen om hun vensterbank beschikbaar te stellen voor het Lichtjuweel van Egmond. Zo wordt zijn kunstproject een door het publiek gedragen gemeenschapswerk. De gehele Julianaweg is op 25 november volledig verlicht door het Lichtjuweel.

Jan van der Horn is beeldend kunstenaar. Na als fotograaf de realiteit te hebben vastgelegd, legt hij nu zijn magische momenten vast. Momenten van schemering, het magisch uur. Het toveruur, zoals hij het graag noemt. Dat moment wil hij vangen, met wonderbaarlijke bloemen en gebouwen in een toverachtig decor. Zijn foto's zijn geënsceneerd en daarmee creëert hij een wereld die niet van hier is; 'fantastische fotografie'. De verstilling van de natuur vangt hij in zijn fotografie, die hij plaatst in lichtbakken van verschillende formaten zoals nu, achter de vensters van de Julianaweg.