• Fred Arndts in het bruine café.

    Ed Bausch
  • Drie generaties: van links naar rechts Bart met Ethan, de moeder van Bart, Fred, Shiri en Nouri.

    Ed Bausch

'Liftende kelner' kwart eeuw in vaste dienst bij Hotel Victoria

BERGEN AAN ZEE Bart Meijer bedacht van de zomer dat zijn personeel echt trouw is aan zijn bedrijf, Hotel Victoria in Bergen aan Zee. Hij ging eens kijken hoe lang iedereen al bij de zaak is. Hij zag dat ober-kelner, of eigenlijk restaurantmanager en Bergenaar Fred Arndts in augustus 25 jaar in vaste dienst zou zijn. Dat is dan ook onlangs groots gevierd in het hotel.

Door Ed Bausch

Maar eigenlijk is Fred (Bergen, 1962) al veel langer bij het familiebedrijf betrokken, komende maand maar liefst 38 jaar. Sinds hij van Bart voor zijn vijftigste verjaardag een elektrische fiets heeft gekregen komt hij niet meer liftend naar zijn werk.

LIFTENDE KELNER Want jarenlang ging hij 'op de duim' naar Bergen aan Zee om weer een dag de gasten te bedienen. Zo stond hij bekend als de liftende kelner. "Gewoon omdat ik niet zo'n fietser ben en geen rijbewijs heb. Ik werk altijd vanaf het begin van de middag tot de sluitingstijd van het restaurant. Vijf dagen per week stond ik in Bergen op de hoek van de Komlaan en Eeuwige Laan op een auto te wachten die me naar zee kon brengen. 's Avonds kon ik vaak wel met medewerkers van de andere hotels mee terugrijden. Ik kwam ook wel in de auto's te zitten van Youp van 't Hek of Ans Wortel, om er maar een paar te noemen. Het ging makkelijk en bijna nooit was ik te laat op het werk."

In 1981 kwam hij voor het eerst werken bij het hotel. "Ik kon er van alles leren. Ik werkte ook in Duitsland, dat komt me nu heel goed van pas met onze oosterburen in het hotel en het restaurant. Maar na mijn vaste aanstelling ben ik natuurlijk helemaal vergroeid geraakt met het werk voor het hotel. En het hotel met mij", zegt hij met een glimlach. Bart beaamt dat. "Als eigenaar en als vader van een jong gezin kan ik natuurlijk niet altijd in het hotel zijn. Als ik weet dat Fred er is, ben ik gerust."

FILEREN EN FLAMBEREN Bart is de derde generatie die de leiding heeft over het hotel, dat al lang geen seizoensbedrijf meer is. Sinds elf jaar zwaait hij er de scepter. Hij volgde de hotelmanagementschool in Maastricht en ging in het buitenland werken. Zijn vader belde hem en stelde gewoon heel open de vraag: 'Lijkt het je wat om hier te komen werken?' Zo ging het en Bart nam graag het personeelsbestand over, inclusief Fred. En zoals Barts vader samenwerkte met de liftende kelner, zo ging het verder.

Fred kon de technische veranderingen goed volgen. "Dat moet ook en het is vooral leuk. Verder zijn voor mij de horeca-etiketten heel belangrijk. Bijvoorbeeld de jas aannemen van de gasten en hen placeren. Maar ook leerlingen en nieuwe medewerkers er op attenderen hoe je echt goed een biertje tapt en hoe je dat zorgvuldig serveert. Wij fileren de zeetongen aan tafel, onder de ogen van de gasten, en flamberen doen we ook aan tafel."

Fred ademt horeca en de klanten uit binnen- en buitenland stellen dat enorm op prijs. "Veel klanten komen speciaal als ik er ben."

DEEL VAN DE FAMILIE Fred maakte ook de veranderingen in Bergen aan Zee mee. Het zomerseizoen duurt langer, de strandpaviljoens zijn groter. Vroeger kwamen de gasten wel twee weken naar het hotel, nu korter maar vaker. "Eigenlijk wilde ik kok worden, maar het werd gewoon de bediening. Maar nu houd ik me, samen met Bart, ook bezig met het hotel. We maken samen met cheffin Liza Loos de menukaart en we proeven samen de wijnen die we willen schenken. Ik heb hier veel vrijheid en geniet het vertrouwen van m'n baas. Ik hoef hier niet meer weg en hoop dat ik na mijn pensioen ook nog wat mag blijven doen."

Dan is het tijd voor de foto. Fred achter de tap in het sfeervolle bruine café van het hotel. Maar ook als deel van de familie, drie generaties als de kinderen van Bart ooit het hotel overnemen. Dan zal Fred vast nog wel op zijn elektrische fiets de Zeeweg berijden. Om dan als gast een biertje te nemen op het terras waar hij nu al zo lang het geliefde gezicht van is. En waar een van de vergaderzalen naar hem is vernoemd: zaal Frederik.