• Een foto uit 1941. Onder de oude lindeboom aan de Hoflaan te Bergen staat de Amersfoortse bank. Amersfoort schonk de bank aan de gemeente Bergen als dank voor het opvangen van Amersfoortse evacuees.

    Regionaal Archief Alkmaar
  • Een fragment van de ‘Herinneringen van een huisvrouw over de jaren 1940-1945’, waarin wordt beschreven hoe men in Egmond aan Zee stiekem naar de illegale radio luisterde.

    Regionaal Archief Alkmaar
  • De brief van het Rode Kruis aan het gemeentebestuur van Bergen.

    Regionaal Archief Alkmaar

Lokale bronnen uit Bergen en Egmond online bij Regionaal Archief

ALKMAAR Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Bergen en de Egmonden. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaalbergen.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld een brief van het 'Nederlandsche Roode Kruis' die verstuurd werd naar het gemeentebestuur van Bergen. In maart 1941 verzocht het Rode Kruis de gemeente om op de lijst van mogelijke bloeddonoren aan te merken welke donoren Joods waren. Van de Rijkscommissaris mocht 'Joods bloed' alleen aan Joodse personen gedoneerd worden. Volgens de nationaalsocialistische rassenleer mocht 'Joods bloed' niet worden vermengd met 'niet-Joods bloed'. Documenten als deze laten zien dat de bekende onderwerpen uit de (inter)nationale geschiedenis ook op lokaal niveau hun weerslag hadden.

Tevens is er een fragment te vinden van de 'Herinneringen van een huisvrouw over de jaren 1940-1945', waarin wordt beschreven hoe men in Egmond aan Zee stiekem naar de illegale radio luisterde.

VOOR LEERLINGEN De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten.

Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Geschiedenislokaal is een landelijk platform. Er zijn ook digitale lokalen van onder meer Amsterdam, Haarlem en Waterland.