• De alcohol vloeit rijkelijk in de gemeente Bergen.

    ANP/Robin van Lonkhuijsen

Gemeente Bergen koploper overmatig drankgebruik

BERGEN Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Noord-Holland heeft de bedenkelijke eer koploper te zijn van de lijst die aangeeft waar in Nederland de meeste 'probleemdrinkers' wonen gemeten per provincie. Liefst 9 procent van alle volwassen drinkt hier overmatig, aldus de website. 

Met Bergen, Laren en Bloemendaal kent Noord-Holland drie gemeentes in de landelijke top 3 van de lijst van overmatig drankgebruik. Bergen spant de kroon. Daar drinkt 1 op de 8 van alle inwoners overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen of meer dan 14 glazen per week voor vrouwen).

Opvallend is de hoge alcoholconsumptie in Het Gooi. Drie van de zes gemeentes (Laren, Bergen en Gooise Meren) die samen één van de rijkste gebieden van Nederland vormen, staan in de landelijke top-30 van de lijst met het hoogste percentage overmatige drinkers. Laren bezet net achter Bergen de tweede plek met 13 procent overmatige drinkers

In de landelijke top 10 van de minste drinkers volgens de richtlijn is Noord-Holland ook 'goed' vertegenwoordigd. De helft van deze ranglijst wordt gevuld met gemeentes uit deze provincie. Koggeland voert de lijst aan met 'slechts' 24 procent niet- of gematigde drinkers. Deze gemeente kent met respectievelijk 11 en 17 procent daarentegen wel het hoogste aantal overmatige- en zware drinkers in de provincie.

Helemaal in de kop van Noord-Holland blijft het overmatig alcoholgebruik binnen de perken. Met 'slechts' 5 procent teveel drinkende inwoners mag gemeente Den Helder zichzelf op basis van dit onderzoek een klein schouderklopje geven.