• Sjef Kenniphaas in zijn element: Gewapend met zijn camera legt hij het mooiste van Egmond aan Zee vast.

    Martijn Mulder

Sjef Kenniphaas: van hobbyist tot weerfotograaf

EGMOND AAN ZEE Ruim negenhonderd keer verscheen een door Sjef Kenniphaas gemaakte foto in beeld tijdens het weerbericht op televisie. Mooie luchten, overvolle of juist desolate stranden, zonsondergangen, het is een prachtig stukje Egmondpromotie. Het wachten is nu op nummer duizend, want ook Kenniphaas moet toegeven dat het inmiddels een sport geworden is om de TV te halen.

Door Martijn Mulder

ONGELUK Sjef Kenniphaas (63) komt oorspronkelijk uit Velsen-Noord en kwam 27 jaar geleden in Egmond aan Zee wonen. Fotograferen was voor hem altijd al een hobby. "Ik doe het puur voor mijn lol, want ik werkte eigenlijk bij de Hoogovens als storingsmonteur", legt hij uit. Na een zwaar bedrijfsongeluk in 1992 brak een hele moeilijke tijd voor hem aan. "Mijn rechteronderbeen lag er af. Ik ben uiteindelijk 26 keer geopereerd en heb 18 jaar moeten revalideren." Kenniphaas is nog steeds niet helemaal de oude, maar maakt er het beste van. "Mijn kuitbeen is nog steeds gebroken, dat konden ze niet meer repareren."

UITDAGING In de jaren na het ongeval krabbelde hij langzaam weer op. Hij werkte halve dagen en maakte zelfs de eerste website voor het bedrijf. "Dat ging allemaal prima, tot de overname door Tata. Toen werd ik op straat gezet en ben ik maar weer foto's gaan maken." Zijn foto's van Egmond aan Zee plaatste hij eerst op Hyves, later op Facebook. "Mensen vonden het leuk en uiteindelijk adviseerde iemand me om ze eens naar het weerbericht te sturen." Jarenlang werden op TV bij het weerbericht voornamelijk foto's getoond van Zandvoort. Langzaam veroverde Kenniphaas daar een plek tussen en verschenen zijn foto's in beeld . "Eerst een keer per maand, later steeds vaker. Uiteindelijk werd het een uitdaging om steeds geplaatst te worden."

Inmiddels staat de teller al boven de negenhonderd. Kenniphaas wordt er zelfs wel eens over aangesproken als het weer eens tjokvol zit op het strand. "De populariteit van Egmond aan Zee wordt mij wel eens verweten", zegt hij lachend.

De liefde voor het dorp komt niet alleen tot uiting in zijn foto's. Ook zet hij zich, samen met Rita Koppedraaijer, al jaren onder de naam 'Hart voor Egmond' in voor een mooi en leefbaar dorp.

Kenniphaas houdt duidelijk van Egmond en heeft bovendien oog voor mooie plaatjes. Hij is dan ook iedere dag met camera in het dorp te vinden. "Ik ga een paar keer per dag wandelen, ook omdat ik in beweging moet blijven. Altijd neem ik mijn camera mee." Voor mensen die hij terloops vastlegt heeft hij altijd een visitekaartje paraat. Hierop noemt hij zichzelf 'weerfotograaf', een term die hij niet zelf bedacht. "Toen mijn vijfhonderdste foto in de uitzending kwam, werd ik als verrassing door RTL thuis opgehaald en meegenomen naar het Media Park. Daar kreeg ik een uitgebreide rondleiding. Op mijn bezoekerspasje stond 'Sjef Kenniphaas - weerfotograaf', dus die heb ik erin gehouden."