• Een pieterman.

    Johan Eilering

Met een sleepnet door het zeewater

BERGEN De pieterman, platvissen, haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden en zee-anemonen. IVN gaat op zondag 17 juni om 10.00 uur korren in Bergen aan Zee.

Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen. Wie heeft er bijvoorbeeld wel eens een pieterman gevangen? Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken.

Een 'kor' is een sleepnet. IVN heeft zo'n sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand door het water wordt getrokken. Als deelnemer hoef je dus niet zelf de zee in. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Over de dieren en andere vondsten wordt door een IVN-gids verteld en ze worden van dichtbij bekeken.

Korren duurt 1,5 tot 2 uur en kost 2,50 euro voor volwassene, kinderen mogen gratis mee. Aanmelden is niet nodig. Na afloop is bezoekerscentrum Parnassia geopend. De start is ook bij dit IVN-gebouw. Meer informatie via 06-57880486 of ww.ivn.nl/nkl.