• Johan Eilering

Met IVN-gidsen korren in de branding

BERGEN AAN ZEE De temperaturen zijn hoog en in de zee is er veel jong leven. Dat er in de zee veel leeft is wel bekend, maar dat er zelfs vlak onder de kust in de branding zo veel te beleven is verbaast veel mensen.

Door met IVN-gidsen te gaan korren kun je bijzondere dingen ontdekken. Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Deelnemers gaan dus niet zelf de zee in.

Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN-gidsen geven vervolgens uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, zeesterren, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen.

Zondag 15 juli om 10.00 uur wordt er gestart vanuit het IVN gebouw Parnassia. Korren duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen gratis). Na afloop is er gelegenheid tot limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Meer informatie ook op Facebook via @ivnnoordkennemerland of kijk op www.ivnnkl.nl.