• GIANNI FIORITO

Mix van decadentie en geilheid

BERGEN Deze week bij Cinebergen Suspiria van Luca - Call me by your Name - Guadagnino, waarin een jonge balletdanseres afreist naar een dansschool die wordt geleid door een reeks duistere vrouwen.

Regisseur Luca Guadagnino maakte een vrije bewerking van zijn geliefde klassieker Suspiria van Dario Argento uit 1977. Het speelt zich af in een druilerig Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren '70. Centraal staat de jonge, ambitieuze Amerikaanse danseres Susie (Dakota Johnson) die naar Berlijn is gekomen om te dansen aan de prestigieuze Markos dansacademie. Daar valt de artistieke directrice Madame Blanc als een blok voor haar danskunsten. Terwijl er zich mysterieuze verdwijningen voordoen onder de studenten raakt Susie steeds meer in de greep van Blanc.

Paolo Sorrentino maakte een film over Silvio Berlusconi: Loro. De zeer omstreden Berlusconi bouwde een media-imperium op, maakte bliksemsnel opgang in de Italiaanse politiek en overleefde vele schandalen. In zijn satire schetst Sorrentino een spectaculair beeld van hem en de Italiaanse politieke cultuur als een mix van decadentie, machtswellust en geilheid.

Een onderzeeër is geen plek om je frank en vrij te voelen, maar extra benauwend wordt de kleine ruimte als het vaartuig defect op de zeebodem ligt. Het overkomt de bemanning van een Russische atoom-onderzeeboot in Kursk. Ware gebeurtenissen liggen ten grondslag aan de aangrijpende nieuwe film van Thomas Vinterberg.

Het Monster van Frankenstein is een van de meest iconische personages aller tijden. Minder bekend is dat diens verhaal geschreven is door de 18-jarig Mary Shelley. Het romantische kostuumdrama volgt de eerste, verboden liefde van de rebelse Mary voor de dichter Shelley, die haar inspireerde tot het schrijven van het legendarische Monster van Frankenstein.

Elk jaar beginnen in Frankrijk tienduizenden jonge mensen aan een studie verpleegkunde. Een intense en moeilijke opleiding, waarin ze zich voorbereiden om zware verantwoordelijkheden op zich te nemen. Philibert kwam op het idee voor De chaque Instant op de Intensive Care, waar hij belandde met een embolie. Als eerbetoon aan de verpleegsters en verplegers die hem op de been hielpen, maakte hij deze indrukwekkende documentaire.

PROGRAMMA Wad, overleven op de grens van water en land draait op donderdag 6 december om 14.30 uur. Suspiria draait donderdag 6 december om 20.00 uur en maandag 10 december om 20.00 uur. Loro draait vrijdag 7 december om 14.30 uur, zaterdag 8 december om 20.30 uur en woensdag 12 december om 20.00 uur. Kursk draait vrijdag 7 december om 20.00 uur en dinsdag 11 december om 20.00 uur. Mary Shelley draait zaterdag 8 december om 16.30 uur, met een high tea vanaf 15.00 uur), zondag 9 december om 20.00 uur en dinsdag 11 december om 14.30 uur. Girl draait zondag 9 december om 11.00 uur. De chaque instant draait zondag 9 december 15.30 uur. Kijk op www.cinebergen.nl.