Mountainbiken en participatie: 'Het dorp iets teruggeven '

SCHOORL "Zou je dat nou wel doen, het onderwerp ligt gevoelig in het dorp", zegt gymleraar en gecertificeerd eigenaar van een mountainbike-school James Hobbs tegen mij. Ik wilde het hebben over de veiligheid van mountainbiken in de Schoorlse Duinen. "Weet je wat" zegt James, "rij zaterdag mee, dan kun je zien hoe het gaat." Dan blijkt dat niet alleen veiligheid belangrijk is, maar ook de vraag hoe bewoners en bestuur samen uitmaken welke waarde de natuur voor ons heeft.

Door Gerard Smit

VEILIGHEID Toch eerst die veiligheid. Volgens VeiligheidNl, die alle ongevallen in Nederland monitort, komt mountainbiken op de negende plaats als het om sportblessures gaat, na bijvoorbeeld voetballen, zwemmen en hardlopen. Later hoor ik van Richard Gillebaard van de Alarmploeg dat hij nog nooit heeft gehoord van een wandelaar die door een mountainbiker is aangereden.

Ik waag het erop. Om negen uur vertrekken we met negen kinderen tussen de zeven en twaalf jaar richting duinen. Eerst stunten op het trappetje en dan het klimduin proberen op te rijden. De jongen die vijf minuten geleden nog sip aan kwam zetten, doet nu een high five. De stemming wordt er onderweg alleen maar beter op. Even in een boom klimmen, van een heuveltje afrollen, en zodra het 'jongens-we-gaan' klinkt, iedereen weer op de fiets.

Op een open plek in het bos doen we een wedstrijdje. Door met je achterwiel te slippen moet je plastic schijfjes in het doel van de tegenstander zien te krijgen. Zo leer je in balans te blijven en het remmen te doceren. Daarna, hup, weer over boomwortels, tussen takken laveren, en heuveltjes afroetsjen. "Ik hoop dat de kids regelmatige gebruikers van duin en bos worden, en zo hun leven lang blijven bewegen", zegt James.

Hij is een intensieve gebruiker van het duin, zoals hij het noemt. "Ik wil het dorp graag iets teruggeven", zegt hij. Net als Richard is hij actief lid van de Alarmploeg Reddingsbrigade Schoorl. Die ploeg komt in actie als 112 vaststelt dat het om een ongeval in de Schoorlse Duinen gaat. Zij lokaliseren het slachtoffer en helpen iemand naar de ambulance. Om de locatie in het bos vast te kunnen stellen hebben ze paaltjes en banken genummerd. Als lid van MTB-Noordwest helpt James ook mee aan het onderhoud van de mountainbikeroute.

PARTICIPATIE Niet iedereen is enthousiast over mountainbiken in de duinen. Sommigen zien het als verpretparking van de natuur en beschouwen Staatsbosbeheer (SBB) als propagandist van de mountainbikers. Al is de provincie nu bestuurlijk verantwoordelijk voor het beheer van de duinen, SBB moet er met de bewoners uit zien te komen hoe met de duinen om te gaan. Een studie van de universiteit van Wageningen naar burgerparticipatie bij SBB laat zien hoe moeizaam dat gaat bij de Schoorlse Duinen. Een van de conclusies is dat gebruikersgroepen die zelf meewerken aan projecten meer voor elkaar krijgen dan mensen die in een later stadium in verweer komen tegen voorgestelde plannen. Zo blijkt mountainbiken in de duinen uiteindelijk te gaan over beleven en beschermen van de natuur.