• Hele emmers worden gevuld met bramen.

    Archief Jan Jong

PWN: 'Geen vossenlintworm in duinen'

EGMOND/BERGEN In augustus mogen weer bramen worden geplukt in het duingebied. Maar loop je hierbij niet veel risico om besmet te raken met een lintworm - om precies te zijn: de vossenlintworm - vroeg een lezer zich af, na het lezen van een artikel over de bramenpluk in het duingebied.

"Volgens mij komt het hier niet echt voor", meldt huisarts Aart Leemhuis, die gepensioneerd is maar nog altijd spreekuren draait op camping Bakkum. "Ik ken wel hondenlintwormen, maar de vossenlintworm heb ik in al die jaren nog nooit voorbij zien komen." Toch is het een volkswijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven. "Pluk alleen de bramen die hoger in de struik groeien." wordt aan kinderen verteld. "Niet laag bij de grond want daar kan een beest op geplast of gepoept hebben."

BROODJE AAP? Is dit dan een broodje aap verhaal? "Niet helemaal", weet Jade Hurkmans, voorlichter bij duinbeheerder PWN. "Eitjes van de vossenlintworm komen voor in de ontlasting van besmette dieren, vooral vossen. Maar in ons gebied zijn die nog nooit aangetroffen. Dat wordt regelmatig onderzocht door het RIVM. Het blijft natuurlijk altijd verstandig om bramen en je handen goed te wassen."

De site van het RIVM leert inderdaad dat de vossenlintworm tot nu toe alleen voorkomt bij vossen in Limburg en Oost-Groningen. Mensen die ziek worden van de vossenlintworm - dit gebeurt bijna nooit - kunnen last hebben van buikpijn, benauwdheid en een gele huid en ogen. Meestal komen er eerst problemen in de lever. De worm kan daarna doorgroeien naar andere organen, bijvoorbeeld de longen of de hersenen. De kans dat mensen besmet raken en ziek worden, is heel klein. Als iemand wel ziek wordt, gebeurt dat meestal pas vijf tot vijftien jaar later.