• Voor Jaap Kramer kan de onooglijke bult met bosjes niet snel genoeg verdwijnen.

    Martijn Mulder

Nieuw dorpsplein in Egmond-Binnen in de maak

EGMOND-BINNEN Eind dit jaar wordt een begin gemaakt met het opknappen van het dorpspleintje in het historische hart van Egmond-Binnen. Jaap Kramer, één van de initiatiefnemers, roept bewoners op om mee te helpen.

Martijn Mulder

Jaap Kramer kwam in 1966 vanuit Limmen in Egmond-Binnen wonen en speelt sindsdien een zeer actieve rol in het dorpsleven. Toen de gemeente Egmond fuseerde met Bergen en Schoorl, ontstond in Egmond-Binnen het plan voor een dorpsvereniging. Kramer werd voorzitter en bleef dit acht jaar doen. Toenmalig wethouder Jan Mesu stelde hem wel eens gekscherend voor als burgemeester van Egmond-Binnen.

Daarnaast is Kramer enthousiast dichter en schreef hij lange tijd columns voor de Duinstreek. Hierin kon hij naar hartenlust zijn ei kwijt en nam er menig lokaal politicus op correcte wijze op de hak. "Ze konden het allemaal wel waarderen", zegt Kramer lachend. Ondanks de soms kritische woorden, bleef het contact met de gemeente altijd goed. "Dat moest ook wel, als voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen", vult Kramer aan. "Ik houd van korte lijnen. Het liefst belde ik ambtenaren rechtstreeks op."

Na deze periode verwaterden ook de contacten met de gemeente, tot begin vorig jaar. De Thuiskamer opende haar deuren en inwoners konden binnenlopen met ideeën voor hun dorp.

STENEN BANK Kramer ergerde zich al een tijdje aan het kleine dorpspleintje en hij was niet de enige. Samen met een paar andere enthousiaste inwoners ontstond het plan om het pleintje te upgraden en te voorzien van een mooie stenen bank.

"We hebben heel veel overlegd, met elkaar, met omwonenden en natuurlijk met de gemeente," legt Kramer uit. Op het pleintje, of Brinkje zoals Kramer het gedoopt heeft, bevindt zich een grote, ronde bult waar in 2000 de Millenniumboom geplant is. Deze is echter jaren geleden in stukken gezaagd en wat rest zijn wat onordelijke bosschages. Kramer wil deze bult graag weg hebben en dat zal ook gaan gebeuren. Het Brinkje wordt voorzien van rood/geel gemêleerde bestrating.

Naast een gemeentelijke bijdrage uit het Toerisme- en Innovatiefonds wordt het burgerinitiatief ook gesteund door lokale ondernemers, die Kramer natuurlijk allemaal persoonlijk kent.

De firma's Tambach, Tervoort, Hes en Duinmeijer hebben allemaal toegezegd te gaan helpen bij de realisatie van het nieuwe, gezellige Brinkje en ook van gebiedsregisseur Ben Godijn krijgen ze veel steun. "Charles Tervoort heeft een prachtige gemetselde bank ontworpen, waarop het wapen van ons dorp een prominente plaats gaat krijgen", besluit Kramer, die vol trots een schets maakt van het nu voorliggende plan. Inmiddels staan de telefoonnummers van ambtenaren weer in zijn telefoon, zodat hij kan bijsturen als het nodig is.

AANMELDEN Wie wil helpen, roept Kramer op zich bij hem te melden (0610780802). Bij voldoende hulp kunnen inwoners en bezoekers vanaf het komende zomerseizoen genieten van het nieuwe Brinkje.