• De lagune van Camperduin met links het speelschip en rechts het nieuwe sportpaviljoen van evenementenbureau Laguna Beach.

    Gerard Smit

Nieuwe kans voor lagune door nieuw paviljoen

CAMPERDUIN De bouwvakkers hebben hun hielen nog niet gelicht of de eerste groepen komen binnen in het nieuwe paviljoen aan de lagune. Daar staat een blad met muffins en het ruikt naar koffie en vers hout. Op een van de multiplex wanden prijkt een foto van een surfer die een golf bedwingt. De ramen rondom bieden zicht op lagune, strand, duinen, zee, en - op deze eerste juni - een stralend blauwe lucht. Een van de groepen is een familie die een tachtigste verjaardag viert. 's Ochtends met de e-step door de polder en over het dijkduin. Later disc golven, suppen of kitesurfen. En terwijl de ouderen met een boswachter door de duinen struinen, speurt de rest naar een juttersschat.

Door Gerard Smit

Het is een van de evenementen die Laguna Beach organiseert. Een onderneming die is verbonden met De Jongens Uit Schoorl en samenwerkt met Struin. Hun, mede door de provincie gefinancierde, onderkomen biedt ruimte aan 200 mensen en beschikt over een kleedkamer met douches en gescheiden ruimtes met een eigen terras.

REGELS Vier jaar geleden stonden op deze plek 24 ambtenaren op het strand te dubben over hoe het verder moest met de lagune - ooit bedoeld om bezoekers aan te trekken. Maar de regels verboden dat er een paviljoen zou komen. Volgens het Hoogheemraadschap zou het geplande paviljoen te dicht bij het duin komen te staan. En volgens Rijkswaterstaat (RWS) zou het juist weer te dicht aan het water komen te staan om voldoende ruimte te bieden voor de vereiste calamiteitenstrook. 'Maar hoe kan het dan, dat elders langs de kust reddingsbrigades in het duin staan?' vroeg strandondernemer Richard Minkema zich hardop af.

STOER Daar had hij een punt. Opnieuw zette het Hoogheemraadschap stappen richting duin. Uiteindelijk werd er een lijn getrokken. Vanaf daar zou er toch een paviljoen kunnen komen. Daarna trok ook RWS een nieuwe lijn. Tussen die twee lijnen zat vier meter. Dat betekende dat er vooral in de lengte gebouwd zou moeten worden. Over dit programma van eisen gingen Richard en zijn compagnon Krijn Grün met een architect praten. En nu staat daar een uit larixhout opgetrokken, 36 meter breed paviljoen. Geheel in het karakter van Camperduin: stoer, sterk en sober.

VERTROUWEN En de lagune zelf? Contractueel zorgt aannemerscombinatie Van Oord-Boskalis tot eind volgend jaar dat er voldoende water blijft staan. Maar daarna? Als niemand wat doet zal de binnenzee snel verzanden. Op initiatief van Laguna Beach onderzoeken studenten van de TU Delft nu hoe je zand, wind en zee zo kunt sturen dat de lagune tegen redelijke kosten behouden blijft. Krijn en Richard vertrouwen erop dat het goed komt.

Dat betekent dat alles wordt gedaan om deze 'mooiste vergaderplek van Nederland' alle dagen van het jaar goed te laten draaien. 'Wie hier heeft geleerd om bij storm de zee te trotseren, heeft een te gekke dag gehad', zegt Krijn. 'Door activiteiten te bieden aangepast aan het jaargetijde kun je het jaar rond een regelmatige omzet draaien.'

Wie het met eigen ogen wil zien, kan naar de open dag op 7 juli. Met gratis sup- en yogalessen. En een drankje om de dag mee af te sluiten.