• Tegelijkertijd met de opkomst van de van Tiny House-beweging in Nederland ontstond een heel palet aan stevige vooroordelen.

    Peter Hermeling

Nieuwe rubriek over Tiny Houses in De Duinstreek

BERGEN De gemeenteraad heeft in juli de bestuursopdracht voor het college aangenomen. Daarin gaat het niet alleen over de grote projecten, maar ook over 'tiny' onderwerpen. Zo staat er in de bestuursopdracht: 'We geven ruimte aan nieuwe woonvormen zoals Tiny Houses'. Monique van Orden is voorzitter van Tiny House Nederland én inwoner van de gemeente Bergen. In een nieuwe maandelijkse column vertelt ze over deze woonvorm en de stappen die er op dit gebied in de gemeente Bergen worden gezet.

De tijdschriften en kranten schenken al een paar jaar veel aandacht aan de Tiny Houses. Ook het tv-programma 'Je eigen droomhuis' volgde een van de eerste bewoners in het proces van woonwens naar realiteit.

Tegelijkertijd met de opkomst van de van Tiny House-beweging in Nederland ontstond een heel palet aan stevige vooroordelen. De huisjes zouden een soort stacaravans zijn of een woonwagen. Weer anderen dachten dat het een modegril was onder de term 'geinig voor weinig'.

DUURZAAM Achter de Tiny House-beweging zit een filosofie: mensen die in een Tiny House willen wonen, willen beter voor de aarde zorgen. De huisjes zijn gebouwd van duurzame materialen, goed geïsoleerd en vaak zelfvoorzienend. En bedoeld voor permanente bewoning. De Tiny Houses hebben maximaal 50 m2 vloeroppervlakte, de meeste zijn kleiner. De bewoners kiezen bewust om zo klein te wonen. Ze maken keuzes; welke ruimte en spullen heb je écht nodig? Zo vertelde een Tiny House-bewoner: "Ik woonde in mijn eentje in een rijtjeswoning met een twee prachtige logeerkamers, die maar nauwelijks werden gebruikt. Hartstikke zonde van de ruimte dus." En vertelde een bewoner van een ruime huurwoning in Bergen me: "Ik verzuip gewoon in mijn huis nu de kinderen de deur uit zijn en mijn man overleden is. Ik wil dolgraag een Tiny House."

TRENDBREUK Tiny Houses zijn geen modegril of trend, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid. Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens in Nederland. Een deel van deze mensen willen graag in een Tiny House wonen. Een ware trendbreuk die alleen maar zal doorzetten, zegt ditzelfde onderzoek. Tel daarbij op de zorg op het klimaat. De bouwwereld is verantwoordelijk voor veel van de vervuiling. Tiny Houses betekent ook 'tiny' bouwmaterialen en zijn daarmee een stuk minder vervuilend. In de gemeente Bergen hebben al vele mensen aangegeven heel graag in een Tiny House te willen wonen. Alleen of met z'n tweeën, maar ook een paar gezinnen.