• Een van de tekeningen van Babette Wagenvoort.

    Babette Wagenvoort

Ode aan vrouwenverenigingen in de Eerste Bergensche Boekhandel

BERGEN Tijdens de Boekenweek, vanaf 23 maart, heeft de Eerste Bergensche Boekhandel een bijzonder evenement. Op zondag 24 maart, vanaf 16.00 uur, presenteren Babette Wagenvoort en Lokien de Bie hun nieuwe boek 'Een avond bij de vrouwenvereniging'. Centraal in de winkel staan de tekeningen van Babette die ze voor dit visuele tekenboek heeft gemaakt. De expositie loopt door tot en met zaterdag 20 april. Lokien de Bie schreef teksten en interviews voor hun uitgave. Hun boek sluit aan bij het thema van de Boekenweek, waarin 'De moeder de vrouw' wordt onderzocht.

ODE Ze bestaan nog, de klassieke, veelal op religieuze grondslag gestoelde 'plattelandsvrouwen-verenigingen', die decennialang een bloeiend bestaan hebben geleid in verzuild Nederland. Gelijk met de hedendaagse snelle leegloop van de kerken worden ook die vrouwenverenigingen met opheffing bedreigd. Maar nog altijd komen overal in het land honderden vrouwen maandelijks bijeen op de avonden van hun vereniging. Wat doen zij daar? Een cultuurhistorisch document, een liefdevolle ode aan de vrouwenvereniging. Tijdens de feestelijke presentatie geeft Babette een korte introductie op haar tekeningen en Lokien leest voor.

TEKENINGEN Alle tekeningen in 'Een avond bij de vrouwenvereniging' zijn opgebouwd uit honderden kleinere tekeningen in diverse technieken, die Babette op haar computer bijeenbracht om tot grote groepsportretten te komen. In de Eerste Bergensche Boekhandel toont zij een selectie van deze eerste tekeningen. 

Babette Wagenvoort en Lokien de Bie bezochten tien verenigingsavonden in het Westland, een streek die representatief genoemd kan worden voor de vrouwenverenigingscultuur elders in het land. Hun leerzame, vaak ook vermakelijke reportage – in tekeningen, tekst en interviews – brengt een ode aan een verdwijnend Nederlands cultureel fenomeen. Babette Wagenvoort volgde Artez, illustratie in Enschede en werd Master of Art aan het Royal College of Art in Londen. Zij illustreert regelmatig voor de VPRO-gids en Hollands Maandblad. Lokien de Bie is freelance journalist. Ze schrijft onder meer voor de VPRO-gids, Stichting Lezen en het tijdschrift Nouveau.