• Het standbeeld voor het Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

    Beeldbank Historisch Egmond

Onthoofding Lamoraal in Egmond aan den Hoef herdacht

EGMOND AAN DEN HOEF Eén van de belangrijkste edellieden uit de Nederlanden, Lamoraal graaf van Egmont, werd op 5 juni 1568 samen met Philips de Montmorency, graaf van Horn, op de Grote Markt in Brussel op last van de Spaanse koning Filips II onthoofd. Hun dood zou indirect aanleiding zijn tot het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog.

Het tragische lot van Lamoraal van Egmont was voor Goethe de aanleiding om er een treurspel over te schrijven. Ludwig von Beethoven componeerde er later de muziek bij en zijn wereldberoemde Ouverture Egmont wordt nog regelmatig wereldwijd uitgevoerd.

Omdat het dit jaar precies 450 jaar geleden is dat deze graven zijn onthoofd, wordt in drie Egmontgemeenten, Bergen, Oud-Beijerland en Zottegem, op 5 juni om 20.00 uur een krans gelegd bij de respectievelijke standbeelden en de plaquette.

Naast de restanten van het stamslot van de Egmonts in Egmond aan den Hoef, wordt Lamoraal van Egmont herdacht middels een requiem, dat wordt geleid door abt Gerard Mathijsen van de Abdij van Egmond. Deze herdenkingsmis vindt plaats in de historische Slotkapel (1431) te Egmond aan den Hoef en begint om 18.45 uur. Aansluitend vindt een kranslegging plaats door burgemeester Hetty Hafkamp en de in mei/juni plaatsvervangend Ambassadeur van Spanje, Fernando Fernandez Aguayo, bij het standbeeld van Lamoraal van Egmont, dat zich in de gracht van het familieslot bevindt. De herdenkingsmis wordt begeleid door een gregoriaans koor van monniken, terwijl bij de kranslegging fanfareorkest Lamoraal van Egmont haar naamgever eert.

Zowel de mis (18.45u) als de kranslegging (20.00u) zijn toegankelijk voor publiek. Geïnteresseerden kunnen beter op tijd aanwezig zijn in verband met het beperkte aantal plaatsen.