• Maarten van der Molen, wijkagent voor de Egmonden, zit in juli en augustus iedere woensdagochtend bij PostaanZee om politiezaken te bespreken.

    Martijn Mulder

Op de koffie bij de wijkagent in Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE Sinds de politiebureaus in de kleinere kernen zijn gesloten, zoekt de politie naar alternatieve manieren om bereikbaar te zijn voor bewoners. Wijkagent Maarten van der Molen zit daarom deze zomermaanden iedere woensdagochtend bij PostaanZee. Heeft u problemen of ondervindt u overlast, dan is dit onder het genot van een kopje koffie allemaal met Maarten te bespreken.

Door Martijn Mulder

OVERSTAP Maarten van der Molen (34) begon in 2012 in Bergen als wijkagent, na een eerste loopbaan bij de marechaussee. "Ik werkte al veel in Bergen, deed vooral horeca en evenementen, en kende de mensen dus goed." Toch lonkte na enige jaren een overstap naar de buren. "Mijn voorganger in Egmond, Bauke van Dijk, ging wat anders doen en vroeg mij toen of ik de Egmonden wilde overnemen. Ik heb daar toen voor gesolliciteerd en werd nu alweer vier jaar geleden aangenomen."

GEEN AANGIFTES Vorig jaar startte de politie met een avondje buurten in de wijk, samen met de burgemeester. Uit gesprekken met bewoners kwam al snel naar voren dat in de drukke zomermaanden een politiebureau in Egmond werd gemist. "We kregen toen van PostaanZee de uitnodiging hier te komen zitten", legt Van der Molen uit. "Dat is ook vorig jaar gestart, tweeënhalve maand lang iedere woensdagochtend. Dat doen we nu ook weer, van half tien tot twaalf uur, half een." Uiteraard worden op het tijdelijk kantoor geen aangiftes opgenomen.

BURENRUZIE Van der Molen heeft het in de Egmonden prima naar zijn zin. "Je bent verantwoordelijk voor je wijk en krijgt daarin heel veel ruimte." Toch zijn er natuurlijk ook wel kleine frustraties. "Dan word ik gebeld over een burenruzie, maar dat is dan een conflict dat al twaalf jaar loopt. Dan wil je van alles, maar ik ben niet degene die dat nog gaat oplossen."

De inloopochtenden worden door bewoners goed benut. "Er is zeker aanloop. Soms krijg je zes of zeven bewoners op een ochtend, andere keren een of twee." Vooral ouderen willen hun verhaal kwijt. "Jongere generaties gebruiken toch eerder hun mobiel of tablet om contact te zoeken." Uiteraard zijn het niet altijd zaken die door de politie op te lossen zijn, maar dan gebruikt Van der Molen zijn netwerk bij bijvoorbeeld gemeente of GGZ om mensen weer verder te helpen.

Ondanks de aanloop lijkt het er niet op dat de inloopochtend een permanent karakter krijgt. "Ik zit hier tot eind augustus en voorlopig lijkt dat voldoende", aldus Van der Molen.