• Martijn Mulder

Opening Maritiem Centrum Egmond

EGMOND AAN ZEE Het Maritiem Centrum Egmond in Egmond aan Zee wordt aanstaande zaterdag officieel geopend. Na jaren van voorbereidingen, gaan de KNRM en de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) eindelijk samenwerken in een pand zonder tussenmuren. Vanaf 13.30 uur wordt het pand opengesteld voor publiek en kan iedereen zelf bekijken, wat vrijwilligers en sponsoren hier samen voor elkaar hebben gekregen.

Door Martijn Mulder

Apetrots lopen ze rond. Henk Biesboer (KNRM) en Ron Zentveld (ERB/KNRM) zijn maar wat blij met de manier waarop het centrum tot stand is gekomen. Na twaalf jaar van plannen maken, overleggen, tekenen en uiteindelijk ook bouwen, werd het nieuwe onderkomen van de samenwerkende reddingsorganisaties in september casco opgeleverd. De afwerking heeft de bemanning zelf geregeld. "Bijna alles in het pand komt van sponsoren, particulieren en bedrijven die hun steentje wilden bijdragen." legt Biesboer uit. "Veel van onze mensen werken bijvoorbeeld als loodgieter of meubelmaker. Zowel zijzelf als hun leveranciers hebben enorm geholpen."

DOELMATIG Zentveld beaamt dit. "Door de extra inspanning van onze eigen bemanning is het dus eigenlijk geregeld. Ook de sponsoren zijn trots dat ze hieraan hebben bijgedragen." Zelf omschrijven ze de innovatieve inrichting als 'sober maar doelmatig'. "Wij hebben kritisch gekeken naar de nut en noodzaak van de aankleding. Je vindt hier geen gouden kranen," aldus Zentveld. Een gloednieuwe communicatiekamer is het zenuwcentrum bij calamiteiten. "Vanuit hier kan de coördinatie worden gevoerd bij incidenten en kunnen we multidisciplinair samenwerken met ambulancedienst, brandweer en politie."

PROFESSIONALITEIT Uiteraard is er ook gedacht aan de verzorging van de bemanning. Een prachtige nieuwe keuken is degelijk en staat vol met gesponsorde apparaten. "Het heeft de KNRM geen euro gekost," aldus Biesboer. Het koffieafgiftepunt heeft een zitje, gemaakt van een oude reddingsvlet. Alles heeft een nautische uitstraling, tot de keukendeur aan toe. De garderobe is aangekleed met nostalgische, kurken reddingsvesten en de muren zijn versierd met reddingsboeien van gestrande schepen als de Wan Chun ('72) en de Drente ('35). Met een nieuwe vrijwilliger als beheerder, straalt het onderkomen op alle vlakken pure professionaliteit uit.

HISTORIE Een derde partner in het Maritiem Centrum zijn de vrijwilligers van de Egmonder Pinck. In een afgescheiden deel staat het historisch vissersvaartuig trots door de ramen uit te kijken op het Westeinde. "Wij zijn heel erg blij met deze ruimte," vertelt Jan Sander, één van de mensen die in 2003 met de bouw van de platbodem begon. Ondanks dat het onderkomen geen museum is, vertellen de vrijwilligers hier graag over de historie van de visserij en het dorp. Mooie historische afbeeldingen uit Sanders eigen collectie ondersteunen dit verhaal. Het is prachtig om te zien, dat professionaliteit en gemoedelijkheid in het Maritiem Centrum prima samen onder één dak passen.